Napszínes

2023.10.26. 21:30

Ronda, világ legszebb városa - Galéria

Arany T. János

A rondai Puente Nuevo (magyarul: Új híd) 1787 szeptemberére készült el. A híres kőhíd három boltívvel köti össze az óvárost az új várossal. Fotó: Arany T. János

Úgy voltam a rondai Új híddal, mint a viccből a vidéki bácsi a zsiráffal az állatkertben. Ilyen híd márpedig nincs. Ronda kisváros Spanyolországban, Málaga tartományban. A magyar szóra emlékeztető nevének ellenére az ország és talán a világ egyik legszebb települése.

Több mint 40 évre volt szükség a rondai Puente Nuevo (magyarul: Új híd) megépítéséhez. A híd ível át a Ronda-szurdokon és a Guadalevín folyón. Ma ez a város nevezetessége és a világ egyik legtöbbet fényképezett motívuma. Egykor még a világ legmagasabb hídja is volt. Az új hidat 1735-ben adták át, ám alig 6 év múlva 35 méteres íve leomlott, félszáz halottat hagyva maga után. Újjáépítéséhez 1758-ben kezdtek hozzá, és mintegy 30 év alatt, 1787 szeptemberére készült el a mára a város jelképének számító építmény. 

 

A híres kőhíd három boltívvel köti össze az óvárost az új várossal. Érdemes lemászni a szurdokba is. Lábához egy út vezet, és onnan már csak néhány méter a Baños Arabes. Az arab fürdők romjai ma kis múzeumként működnek, és Andalúzia egyik legjobban megőrzött fürdői közé tartoznak. Ernest Hemingway és Orson Welles sokat időzött Rondában, Hemingway több írása is ott született, Welles hamvait pedig kérésére Rondában helyezték el. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában