Kísérleteznek az Amerikából érkezett fa termésével

2023.10.27. 08:20

Tinta lesz a fekete dióból a Bedőben - Galéria

Arany T. János

Tinta lesz az ásotthalmi erdészeti iskola fekete diófáinak terméséből. A korai középkortól már okleveleket is írtak diótintával. Fotó: Török János

Ásotthalom. Vállalkozói és marketing ismereteiket is bővíthetik az ásotthalmi erdészeti iskola diákjai. Bánhidy Zoltán, az Alföldi ASzC Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium nevelőtanára vezetésével fekete diót gyűjtenek a diákok az iskola tanulmányi erdejében, hogy aztán tintát készítsenek a fa termésének héjából.

A fiatalok először meglepő módon kesztyűt húztak, de most nem azért mert a migránsok szemetét gyűjtik össze, hanem azért mert a fekete dió befogja az ember kezét. 

 

Amerikából érkezett egzóta, jó minőségű, sötét színű fája van. Termése a közönséges dióhoz hasonló, de belső része kisebb, héja jóval keményebb, így elsősorban nem termése, hanem értékes faanyaga miatt termesztik

 – mutatta be a növényt a pedagógus, mialatt a diákok gyorsan megtöltöttek egy ládát fekete dióval. A diókopács a dió zöld héja, amely a csonthéjat fedi, más néven a dióburok. Már a római korban is használták hajfestésre, hajmosás formájában.

A bedősök a héjat megrohasztják, majd tintát készítenek belőle. Mivel azonban a héja nagyon vastag és befogja a kezet, különleges módszert alkalmaztak: Bánhidy tanár úr az iskola gépparkjához tartozó szolgálati UAZ-zal hajtott át a diókon, majd a diákok szétválasztották a magot és a héját. Ez egy kísérleti projekt, amelynek az a célja, hogy olyan ajándékokat vagy dísztárgyakat készítsenek, amelyekből annyi bevételre tehetnének szert, hogy a szabadidős tevékenységeiket finanszírozhassák. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában