Helyi életstílus

2023.10.03. 22:00

Varázslatos a város este

Kiss Anna

Esti látkép a szegedi dóm tornyából. Fotó: Gémes Sándor

Bizonyos időközönként éjszakai toronylátogatásra nyílik lehetőség a megyeszékhelyen, ahol a Szegedi Dóm Látogatóközpont szervezésében bárki megcsodálhatja a várost az esti fényekben a dóm nyugati, város felőli tornyából. Olyan csodás kép tárulkozik a látogatók elé ugyanis, mint amelyet most megmutatunk olvasóinknak Gémes Sándor kollégánk fényképe segítségével. Én legutóbb a Múzeumok éjszakáján ragadtam meg az alkalmat és másztam meg a 302 lépcsőfokot azért, hogy megnézzem, miként fest 46 méter magasból a város.A toronyban egyébként három pihenőszintet is létre­hoztak, itt a templom és az egyházmegye történetével ismerkedhetnek meg a „toronymászók”, akiket kisfilmek és információs pultok várnak. 

A Toronygalériában, vagyis a legelső szinten időszaki kiállítások várják a látogatókat, akik a székesegyház harangjait is közelről megtekinthetik, miközben a cél felé lépkednek. Összesen négy harangot láthatnak: a 26,7 mázsás Szent Imre-püspök­harangot, a 10 mázsás Magyarok Nagyasszonya-­harangot, az 580 kilogrammos Szent Teréz-harangot és a 250 kilo­grammos Lélekharangot. 

A két toronyban egyébként összesen öt harang van, a Tisza felőli toronyban található meg a Szent Gellért, más néven a Hősök harangja, mely 85,4 má­­zsányi súlyt tudhat magáénak, és amely az országban a második legnagyobb harang. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában