Szegedi hírek

2023.11.20. 10:33

A koronavírus mellett a HMPV is tüneteket okoz

Bár az orvoshoz fordultak körében a 60 év felettiek voltak legkevesebben, a kórházi ellátást igénylők jelentős részét mégis az idősek tették ki. A légúti minták többségéből a koronavírust mutatták ki.

Kiss Anna

Továbbra is a fiatal felnőttek, valamint a 35 és 59 év közöttiek körében jellemző az influenzaszerű megbetegedés, míg akut légúti fertőzés miatt főként a gyermekeknek volt szüksége háziorvosi ellátásra november 6. és 12. között. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adatai szerint a 45. héten hazánkban 15 ezer 500-an fordultak orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt és 162 ezer 600-an kértek segítséget akut légúti fertőzés miatt. A 100 ezer főre becsült betegek száma influenzaszerű megbetegedés esetén 94, míg akut légúti fertőzés esetén 1662 fő volt Csongrád-Csanádban.

A központ beszámolója a 45. naptári héten összesen 272 betegtől érkezett légúti minta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába, ahol 66 betegnél a SARS-CoV-2 vírus, 2 betegnél pedig human metapneumovírus (HMPV) kóroki szerepét igazolták. Az utóbbi vírus alsó légúti fertőzést, heves köhögést, orrfolyást, torokfájást és lázat vált ki.

A légúti figyelőszolgálatban kijelölt 24 kórház adatai alapján 158 beteget vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt, közülük 15-en részesültek intenzív vagy szubintenzív ellátásban. Bár a háziorvoshoz fordult betegek legkisebb százalékát a 60 év felettiek tették ki, a kórházi ápolást igénylők esetében mégis a 60 éves vagy annál idősebb betegek voltak többségben, összesen 107-en. A kórházi ápolást igénylők közül 113 főnél a koronavírus állt a megbetegedések hátterében, a COVID-19 fertőzöttek 82,3 százaléka 60 év feletti volt.

Az NNK beszámolt arról is, hogy a 45. héten emelkedett érték melletti stagnálást mutatott a szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag országos átlagkoncentrációja. A tendencia a vizsgált helyszínek többségénél is stagnál. Enyhén emelkedő tendencia a Budapest környéki agglomerációs településeken és Veszprémben volt jellemző, míg enyhe csökkenést Szegeden, Egerben, Győrben, Miskolcon és Nyíregyházán tapasztaltak. A koronavírus örökítőanyag koncentrációja két településen – Békéscsabán és Pécsen – a magas, míg a többi 20 helyszínen az emelkedett kategóriába sorolható.

Képalá: 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában