Napszínes

2023.11.08. 21:30

Csillagvizsgáló a panel tetején

Koós Kata

Csillagpartikat is tartanak a kilencemeletes toronyház tetején. Fotó: Ádám János/MW

Olvastam már panelházak tetején kialakított kertekről, faházakról, sőt még ott lezajlott disznóvágásról is. Utóbbi után azt gondoltam, ennél nagyobb meglepetés már nem érhet a témában. A napokban azonban kiderült, hogy tévedtem. Miskolcon ugyanis egy kilencemeletes toronyház tetején egy csillagvizsgálót is kialakítottak az építmény felhúzásakor. Éppen idén ünnepelték létesítésének hatvanadik évfordulóját.

Ráadásul nem is afféle tessék-lássék obszervatóriumot emeltek a tetőre. Az intézmény 25-30 fő befogadására alkalmas, rendelkezik előadóteremmel, ahol a szakköri foglalkozásokat és a csillagpartikat tartják, de van egy könyvtára és természetesen a látogatók számára leginkább vonzó kupolája is. Utóbbi alatt található a harminc centiméter tükörátmérőjű, Newton-rendszerű távcső, amellyel az észleléseket végzik. A távcsöves bemutatókat péntekenként tartják. 

Arra vonatkozó információkat nem találtam, hogy a lakók mennyire örülnek, hogy egy csillagvizsgáló működik a ház tetején. Az viszont gyanítom, hogy az ott lakó kisgyerekes szülőknek nem sokat kell töprengeniük azon, hogy milyen extra attrakcióval dobják fel gyermekeik szülinapi zsúrját vagy pizsamapartiját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában