Szegedi hírek

2023.11.27. 16:20

Honlap az étrend-kiegészítők mellékhatásairól

Kiss Anna

Fotó: Natalia Golubnycha

Szeged. Online felületet indított a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Csupor Dezsőnek, az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar Klinikai Gyógyszerészeti Intézetének vezetője koordinálásával.

A november 23-tól elérhető online felületen  – www.nutrivigilancia.hu – a fogyasztók vagy az egészségügyi szakemberek bejelenthetik, ha étrend-kiegészítők alkalmazása során feltételezett mellékhatást tapasztaltak – tudtuk meg az egyetem lapunkhoz eljuttatott közleményéből. Az ily módon gyűjtött jelzések elemzése, tudományos értékelése elősegítheti a termékcsoport még biztonságosabbá tételét, az esetleges problémák azonosítását.

A beérkezett bejelentéseket szakemberek elemzik és azonosítják a közegészségügyi szempontból jelentős jelzéseket. A bejelentő felület a lakosság és a szakemberek részére egyaránt rendelkezésre áll, az online űrlap asztali számítógépen és mobiltelefonon egyaránt kitölthető. Az érintett termék azonosítását fényképfeltöltési lehetőség segíti. A rendszer használata teljesen anonim.

A nutrivigilancia.hu létrehozásával hazánk is csatlakozott ahhoz a néhány európai országhoz, ahol az étrend-kiegészítők mellékhatásait szisztematikusan gyűjtik és elemzik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában