Junior Prima Díjat kapott Gazsi László néptáncos

2023.11.04. 14:40

Ne csak a lábak dobbanjanak egyszerre

Életének minden mozzanatát áthatja a néptánc és azt szeretné, hogy minél többekhez elérjen az Árendás Néptáncegyüttes összetartó közösségének hangja. A hódmezővásárhelyi Gazsi Lászlót nemrégiben Junior Prima Díjjal ismerték el.

Tábori Szilvia

Továbbvinni a közösséget: Gazsi László a Junior Prima Díjjal. Fotó: Tábori Szilvia

Szerelmesek vagyunk a hivatásunkba, áthatja mindennapjainkat, azzal kelünk és fekszünk; ez egy kiváltságos helyzet

 – nyilatkozta lapunknak Gazsi László, a vásárhelyi Árendás Néptáncegyüttes művészeti vezetője. Nemrégiben tíz tehetséges 30 év alatti fiatal, köztük néprajzos, nemezműves, néptáncos, népi énekes, népzenész és népi bőrműves kapta meg a Junior Prima Díjat népművészet és közművelődés kategóriában. Egyikük Gazsi László hódmezővásárhelyi néptáncos előadóművész.

A fegyelemnél is fontosabb

Lényegében infúziósan táplálták belém a népi kultúrát mestereim 

– mondta a 21 évvel ezelőtti néptáncos kezdetekről. Hozzátette, ez a hobbija, az élete, az alváson kívül napjai meghatározója. Ez a hév és elköteleződés hajtja néptáncosként, művészeti vezetőként, táncpedagógusként is. Pedagógiai módszerében az önreflexiót elsődlegesnek véli, szerinte fontosak az arányok, az időzítés. El kell találnia ugyanis, mikor legyen határozott és kemény, mert éppen az viszi előre a munkát, máskor viszont közössége reakciói, a megfogalmazott kérések fontosabbak ennél.

Folyamatosan figyelem a csoportot és benne saját magamat. Minőségi emberi kapcsolatok, egy kiváló közösség nélkül nem lehetünk szakmailag sikeresek, elvész a motiváció. Ha erre mind odafigyelünk, az magával hozza a sikert

– mondta.

Még nagyobb erővel

Ez egyértelműen egybecseng Árendás Péter, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, a Junior Prima Díj ötfős zsűrijének elnöke véleményével, aki az elismerés jelentőségéről úgy fogalmazott, a korábbi díjazottak életpályáját követve bátran elmondható, hogy „ez a díj nem csak az egyént erősíti meg, hanem azt a közösséget is, ahol alkot, dolgozik.” 

A díjátadón elmondták, hogy az elismeréssel meg szeretnék erősíteni, hogy jó úton járunk. Éppen ezért picit pihenjünk meg, majd megújulva, még nagyobb erővel, nagy elánnal vigyük tovább magunkkal közösségünket 

– tette hozzá már Gazsi László.

Az első lépések után

Tapasztalom, de kollégáim ugyancsak megerősítették, hogy a kényszerű bezártság elmúltával sem rendeződött vissza a világ a korábban megszokottra, sokan próbáljuk utolérni magunkat. Ebben a helyzetben a szociális kapcsolatok ápolásához még inkább szükségesek a kapaszkodók

 – hangsúlyozta. Elmondta, kell némi bátorság minden korosztálytól, hogy először belépjenek az Árendás próbatermébe. Ám onnantól beszippantja őket a hangulat, ahogy a kiváló pedagógusaik remek közösséggé formálják különböző korosztályú csoportjaikat. Az Árendás Néptáncegyüttes létszáma lassan a kétszáz felé közelít, ám nem szeretnének itt megállni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában