Szegedi hírek

2023.11.02. 21:30

Világhír felé tart a szegedi villamos

Koós Kata

A „Villamosok a világ körül” csoportban hódít a matuzsálemi szegedi tuja. Fotó: Gémes Sándor

A szegediek pontosan tudják, hogy igencsak különleges városban élnek, amely ikonikus helyszínekkel és nyelvezettel is büszkélkedhet. Elég csak a Lófarára, a Dugó térre vagy a tujára gondolnunk. Utóbbi a napokban a virtuális térben világhódító útra indult, egy külföldi rajongó ugyanis megosztotta képét és leírását a „Villamosok a világ körül” Facebook-csoportban. No, de nem akármelyik villamosét, hanem a Somogyi utcában veszteglő, matuzsálemi tujáét, amely nyaranta kávézóként üzemel.

Fotó: Gémes Sándor

A Blues Caféhoz tartozó 7-es megálló az egykori 7-es villamosnak állít emléket, amely Szeged és Kiskundorozsma között járt. A posztoló tudatta is, hogy ott végződött korábban a szegedi villamoshálózat 7-es vonala. Továbbá, hogy 2005 körül a helyszínen szerelték össze az 1912-ben épített budapesti villamost. Szolgálat közben 1055 volt a száma, a ráfestett 1950-es jelzés önkényes, az indítás évére utal. Martin Ibert arra biztatott mindenkit, hogy látogasson el a különleges villamoskávézóba, nem fogja megbánni. 

Hogy a megnevezés helyi specialitásának megemlítése kimaradt angol nyelvű posztjából, nem róható fel a posztolónak. Azt még könnyedén lefordíthatta volna bejegyzésében, hogy a tujázás valamikor a bliccelést jelentette. Annak átadása azonban már keményebb dió lett volna, hogy hová is ugrottak a bliccelők, hogy elkerüljék a kalauz pásztázó tekintetét. Persze a szegediek pontosan tudják: „a há-tujára”. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában