Balástya

2023.12.21. 17:06

Fantasztikus babák a balástyai plébánián - Galéria

Csütörtökön porcelán baba és babakiállítás nyílt Balástyán a katolikus templom plébániáján. Megtekinteni időpont-egyeztetéssel lehet.

Imre Péter Géza

Fantasztikus babákat láthatnak az érdeklődők Balástyán. Fotó: Imre Péter

Mit keres egy babakiállítás a plébánián? 

– tennék fel többen a kérdést. A válasz: tőlem és az egyháztól sem áll távol, ami emberi, ez pedig az – kezdte Virághné Nagy Éva babakiállításának csütörtöki megnyitóján köszöntőjét Antal Imre plébános. 

Az emberi élet annyira szép, hogy megtetszett Istennek és vállalta, fia által emberré válik. Az emberek arca, tekintete, pillantása beszédes, és sokszor arra nem, csak a külsőségekre figyelünk. Ha egymás arcába nézünk, nem vagyunk elveszettek. És minden embernek van arca, és árulkodik arról, hogy milyen és kicsoda

 – fejtegette.

A család nevében Molnár József mondta el, hogy a kiállítást szeretettel és izgalommal készítették, a famíliából mindenki hozzátett valamit a végeredményhez, például az önkéntes tűzoltók parancsnokaként ismert Virágh István tervezte a polcrendszert és megépítésében az egyik unoka is vállalt feladatot. De a babákat Éva néni gyűjtötte.

Az elsőt 23 esztendeje vettem, akkor még nem gondoltam, hogy szenvedély és gyűjtemény lesz. Az évek során folyamatosan érkeztek a babák, akadt, amit vettünk, de ajándék van köztük; több országból származnak, például Spanyolországból, Ukrajnából, Szerbiából, Ausztriából és Görögországból

 – mesélte. Elárulta: mára 1400-1500 porcelán és reborn, vagyis élethű baba képezi a gyűjteményt, a plébánián mintegy ezerrel két termet töltöttek meg – a legújabb Kalocsáról érkezett és azt jeleníti meg, amikor Jézus Krisztus a vizet borrá változtatja –, de még otthon is maradt pár száz. A kivételes tárlatot előzetes egyeztetéssel, várhatóan a hétvégeken tekinthetik majd meg az érdeklődők, a 70/368-9864-es számot kell hívni.

A csütörtöki program a falukarácsonnyal folytatódott, előbb a templomban koncertezett a vásárhelyi MH Kinizsi Pál Páncélozott Gyalogdandár zenekara, majd a művelődési házba várták a vendégeket töltött káposztával. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában