Helyi életstílus

2024.01.01. 17:00

Locsolkodás, üres bőrönd cipelés, napi tizenkétszeri evés – ezek a legfurcsább újévi szokások

Nekünk magyaroknak leginkább a lencse evés jut eszébe újévi szokásként, pedig számos hasonló hagyományunk van. Valamennyi nemzetnek megvannak az újévi szokásai, mi a legfurcsábbakat, a legkülönlegesebbeket gyűjtöttük össze.

Delmagyar.hu

Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

Az újévi magyar hagyományok többsége az anyagi helyzettel, a vagyonnal függ össze, ezek közül a lencseevés a legismertebb, mert a néphagyomány szerint, aki lencsét fogyaszt az nem csak szerencsés, de gazdag is lesz. Kevesebben tudják, hogy tiltott dolgok is vannak, mert amíg a hal Magyarországon tipikus karácsonyi étel, addig újévkor hanyagoljuk, mert azzal elúszik a szerencsénk. Persze ez alól kivételt képeznek a tavak és folyók mentén élők, mert náluk a halpikkelyek száma egyenlő arányban áll pénztárcájuk jövőbeli bőségével, szóval nyugodtan falhatják újévkor a halat.

Ezektől jóval eltérőbb szokásoknak hódolnak például a Baltikumban, egészen pontosan Észtországban, ahol a féktelen evésről szól a szilveszter egy része, mert napi tizenkétszer esznek az év végén, ugyanis azt tartják, hogy ettől tizenkét erős férfi erejét kapják majd meg.

A dánoknál is egy elég furcsa szokás honosodott meg, a vikingek leszármazottai edényekkel dobálják az otthonaikat, elsősorban a házaikat. Ennek a lényege, hogy szerintük ettől szerencséjük lesz az újévben. Előfordul az is, hogy az edények a szomszéd házán landolnak, emiatt állítólag veszendőben ez a hagyomány, ám számos neten látható videó árulkodik arról, hogy ez még sincs így.

Ha úgy éreznéd egy Latin-amerikai utad során, hogy ott abban az országban mindenki utazni készül az újév első napján, hiszen sokak húznak maguk után egy bőröndöt ne csodálkozzunk. Ez a szokás nagyon elterjedt latinoknál, ugyanis úgy tartják, hogy, aki egy üres bőröndöt húz maga után annak lehetősége lesz egy hatalmas, egy kalandos utazáshoz, mondhatnánk úgy is, hogy helyet biztosít a bőröndjében az elkövetkezendő utak sokaságának.

A locsolkodás hazánkban tipikus húsvéti szokás, ám Thaiföldön ezt teszik újévkor és ehhez még az elefántokat is felhasználják. A thai embereknél ez egy össznépi locsolkodás, amit nehéz szárazon megúszni, ebben részt vesznek a nők, a férfiak, a fiatalok, illetve az idősek és a már említett hatalmas aranyosok is.

Olvasható a Bors oldalán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában