Helyi életstílus

2024.02.09. 20:00

Hatodik helyen végzett a vármegyei papot is sorai között tudó magyar válogatott a papi foci Európa-bajnokságon

Közel volt a legjobb négybe jutás, de a magyar sors úgy látszik, a papi válogatottat is sújtja, egy kérdőjeles bírói döntés befolyásolta a meccset. Így sem kell szégyenkezniük válogatott atyáinknak, az előkelő 6. helyen végeztek.

Tamási Anna Éva

Nem hoztak szégyent az atyák a válogatott mezre. Fotó: Topsi Bálint

Az idén Albániában megrendezett tornán 17 ország katolikus papokból álló válogatottja mérte össze focitudását, vármegyénket Topsi Bálint csongrádi plébános képviselte. A 16. alkalommal megrendezett Európa-bajnokság pénteken ért véget. 

Göröngyös út a helyosztókig

A magyar csapat a csoportmérkőzéseken szépen szerepelt. A szerbeket megsemmisítően, 9 góllal győzték le. Ez egyáltalán nem volt benne a pakliban, minden évben kiélezett meccseket szokott vívni a két együttes. De idén feladták atyáink a szerbeknek az utolsó kenetet. Bár a szlovákokkal szemben már nyert állásból, két perc alatt kapott peches gólokkal alulmaradt válogatottunk 2-1-re, ez is elég volt a továbbjutáshoz.

A legjobb négy közé kerülésért a kiemelkedően erős – és végül a tornát megnyerő – horvátokkal játszottak a mieink, ahol a sportokban már-már szokásos bírói tévedés szólt közbe.

2-1-re vezettünk a horvátok ellen, amikor a bíró jogtalanul büntetőt ítélt. Nem csak mi gondoltuk ezt így, az egyik bíró bocsánatot kért tőlünk a mérkőzést követően. Ők is látták, mennyire rossz döntést hoztak. Ettől megbillent egy kicsit a csapat. A döntetlenről ők tudtak elmozdulni, és végül nyertek 4-2-re 

– mesélte lapunknak Topsi Bálint.

A papok kedvét nem szegte a vereség, készültek tovább, mintha mise történt volna. A gyenge szóvicc mégsem teljesen poén, minden játéknap közös szentmise-áldozattal kezdődött és adta meg az alaphangot a meccsekhez. A helyosztókon először újra a szlovákokkal kerültek szembe papjaink. Mi jobban „hittünk” a győzelemben, így immár lefújáskor nekünk jelzett a ledtábla 2-1-et. Egyébként nagyon sokat erősödött a legtöbb csapat tavalyhoz képest, tudtuk meg Topsi Bálint plébánostól.

Vért és csontokat a győzelemért

A torna sajnos komolyabb sérülést is hozott, az egyik portugál játékosnak éppen a mieink ellen tört el a lába az ötödik helyért vívott meccsen.

A portugálok legjobbja betört a térfelünkre, majd a betonhátvédünk, Pásztor Richárd beleállt a lövésébe. A rúgás közben egy nagy reccsenést hallottunk, a játékos összeesett, azonnal elvitték a mentők. Az összes pap legjobbja sérült le a 250-ből 

– mondta sajnálkozva a csongrádi plébános.

Fotó: Topsi Bálint

Mi pedig elveszítettük a mérkőzést 1-0-ra, így hatodikként zártunk. Az atya azt is megosztotta velünk, mi a teendő, ha nem éppen szépirodalmi kifejezések jönnének a nyelvükre a meccs hevében.

Ha káromkodni akarnánk, inkább keresztet vessünk, ezt tanácsolta a helyi érsek az egyik szentmisén. Igyekeztünk ennek eleget tenni

 – mosolygott Bálint atya.

A torna eredménye végül a papírformát hozta. A horvátok zsebelték be az Európa-bajnoki címet, a lengyelek lettek a másodikok, a dobogó harmadik fokára pedig a bosnyákok érkeztek meg. A mi atyáink 6. helye okán pedig kalapunkat emeljük, ez a teljesítmény megér egy misét!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában