Napszínes

2024.02.23. 21:30

Koldul vagy borravalót gyűjt?

Arany T. János

Kagylóba gyűlik az aprópénz a mórahalmi Elixír Hotel előtt.

Fotó: Török János

A mórahalmi Elixír Hotel előtti kis szobor a 2015-ös nyitás óta várja, köszönti a vendégeket, akik rendszeresen a kezében tartott kagylóba teszik a borravalót. Vagy az alamizsnát. 

A koldulás egyidős az emberi társadalom történelmével. A testi vagy szellemi fogyatékosság, esetleg idős kor miatt magát eltartani nem tudó, gondoskodó családdal nem rendelkező személyek túlélése mindig is a szerveződött közösségek jóindulatától és alamizsnájától függött. A borravaló története pedig – az interneten fellelhető cikkek szerint – 1509-ig nyúlik vissza, amikor egy német kézműves „ivópénzt” kért az egyik vásárlójától. Egy időben az éttermekben az volt a szokás, hogy a felszolgálónak is jár egy pohárkával a vendég számlájára.

Hogy koldul-e a köszöntő szobor, vagy a borravalót gyűjti, nem tudni. Az viszont biztos, hogy megnyitása óta a szálloda folyamatosan gyűjti az elismeréseket: a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége Főnix különdíjjal jutalmazta néhány éve. Ezt a díjat minden évben az a szálloda nyeri el, amely a legnagyobb mértékű teljesítménynövelést érte el az adott évben. A családbarát szálláshely korábban már elnyerte a Magyar Turizmus Minőség Díjat és megkapta a Zöld Szálloda minősítést is. Egy 2017-es közönségszavazáson pedig az alföldi régióban a Hónap Hotelje lett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában