Bátran eresszük bele magunkat az élet pillanataiba

2024.03.27. 08:00

Aki tartalmasan él, kevésbé szorong a halál gondolatától – egy pszichológus tanácsai

Tudat alatt a halál miatti szorongás az egyik legmélyebben gyökerező félelem a szakértő szerint, átszövi életünket, mégis alig beszélünk a létezés örök körforgásáról. Csaholczi-Kádár Annamária pszichológus tanácsokkal segít, hogy teljesebb életet élhessünk.

Tábori Szilvia

Fotó: ORION PRODUCTION

Megszületünk, élünk, dolgozunk, majd meghalunk az élet örök körforgásában. De közben vajon éljük-e azt az életet, amit szeretnénk? Megtöltjük-e olyan tartalommal, amely segít leküzdeni a félelmünket és szorongásainkat a mulandótól? Csaholczi-Kádár Annamária pszichológus-jelölt, viselkedéselemző abban segít tanácsaival, hogy ne tartsunk az élet körforgásától.  

Jóban lenni a világgal

 A mulandóság a mi kultúránkban mintha tabutéma lenne. Holott tudat alatt átszövi életünket a halálfélelem, mégis keveset beszélünk a saját halandóságunk miatti szorongásról. Pedig nem szabadna elfojtani érzéseinket. Fontos jóban lenni a tudattal, hogy beletartozunk az élet körforgásába, és ezzel együtt élhetünk kiegyensúlyozott, boldog és teljes életet

 – magyarázta lapunknak Csaholczi-Kádár Annamária pszichológus-jelölt, viselkedéselemző, logopédus. A hódmezővásárhelyi szakember szerint a megnyugváshoz meg kell találnunk azokat az értékeket, amelyek mentén örömmel élünk.

Térkép önmagunkról

Nem is kell egyből nagy dolgokra gondolni.

 Gyakran emlegetjük a tudatosságot, nem véletlenül. Ha a létezésünk pillanatait, a mindennapokat, a szeretet kapcsolatainkat, a szociális életünket, a családi örömöket megéljük, az megteremtheti bennünk a teljesség érzését. Elégedettebbé, kiegyensúlyozottabbá válunk, egyúttal enyhíti a létezésünk miatti szorongásainkat. Bátran eresszük bele magunkat a pillanatokba

 – hangsúlyozta a szakember.  

Véleménye szerint érdemes végiggondolni, hányadán állunk céljainkkal, az életünk értékeivel. Vizsgáljuk meg, hogy mit jelent számunkra a család, a baráti közösségünk, a munkánk, a hobbink, a környezettel való kapcsolat, a kreativitás vagy például a művészet. Így megláthatjuk, hogy valóban arra szánunk-e elegendő időt, ami a legfontosabb számunkra. Feltérképezhetjük az arányokat, és a folyamatos sodródás helyett tudatosan változtathatunk a mindennapjainkon.

Váljunk a saját életünk hősévé

Nincs erre egy határozott recept, ahányan vagyunk, annyiféle létértelem létezhet a pszichológus szerint. Egy közös pont azonban mutatkozik: a megelégedett, teljes élet egyik alapja az egyéni célok és azok kibontakoztatása.

Álljunk meg, vizsgáljuk meg az alapokat: azzal foglalkozunk-e amivel szeretnénk, megéljük-e igazán a szeretetkapcsolatainkat, van-e hobbink, ki tudunk-e teljesedni, látjuk-e az életünk értelmét. Nézzünk magunkba alaposan, találjuk meg a belső figyelmet, gondoljuk végig a saját dolgainkat

 – mondta. 

Majd azt hangsúlyozta, hogy váljunk a saját életünk hősévé, értékeljük a saját tetteinket. Tudatosítsuk, mi mindent tehetünk önmagunkért és másokért is. Ez megerősíti az önképünket, esszenciális értéket adhat a létezésünknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában