Helyi életstílus

2024.03.14. 21:30

Rozsdás szentesi motorvonat

Imre Péter Géza

Méltatlan, rozsdás állapotban „díszíti” a szentesi vasútállomást az egykori motorvonat. Fotó: Imre Péter

Ismét elvetődtem Szentesre, ezúttal negatív élmények értek. A múltkor elárultam, hogy a mezgébe jártam és tanultam a Kurca-parti városban. Legutóbb elsétáltam egykori iskolámhoz, megnéztem azt a tornacsarnokot is, amit végzős koromban kezdtek építeni. A sulitól nem messze fekszik a vasútállomás, mely emlékeimben rendben tartott épületként élt. Ez már a múlt, vagy a csalóka emlékezet: kívül omladozó vakolat, belül is gazdátlanság jelei, például a mosdóban.

Az újabb csalódás a vágányok közelében várt. A főépület mellett sínre állítva parkol egy motorkocsi, motorvonat, a készített fotó alapján beazonosítva a Jendrassik motorvonat. Elhanyagolt, eredeti zöld színe szinte csak nyomokban fedezhető fel, és lassan mindent elborít a rozsda. Szánalmas, szomorú látvány, pedig...

Fotó: Imre Péter

Pedig 1926. október 1-től 1927. február 1-ig Szentes térségében a Magyar Királyi Államvasutak kísérleti üzemben szerzett tapasztalatokat a motoros vasúti vontatás bevezetése érdekében – olvashatjuk a Szentesi Mozaikon. A kedvező tapasztalatok után 1928-ban motorszín épült a Ganz gyár támogatásával. A MÁV motorkocsi üzeme rövid idő alatt világviszonylatban is nagy érdeklődést váltott ki, 1931 és 1933 között Európából, Egyiptomból, Argentínából érkeztek vasúti szakemberek Szentesre tanulmányozni a motoros központot. Valószínűleg az egyik általuk is megcsodált darab lesz az enyészeté… Ugye, nem?

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában