Helyi életstílus

2024.04.18. 14:35

A szegediek mozgásproblémái is megoldódhatnak a most nyílt mozgásklinikán

A derékfájdalmak egyre gyakoribbak, nem csak idehaza, hanem világszerte. A mozgásszegény életmód, a túlsúly, az ülőmunka mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a lumbágót ma már népbetegségként tartják számon. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által készített, 2023-ban publikált felmérés szerint a világ teljes lakosságának több mint 90%-a élete során érintetté válik krónikus derékfájásban. A magyar tudáson alapuló, hazai tulajdonban lévő Mozgásklinika országos franchise hálózatot fejleszt, mely a napokban nyitotta meg szegedi manuálterápiás és gyógytorna központját az Alföld fővárosában.

Delmagyar.hu

Gyakorlatilag népbetegséggé vált a krónikus derékfájás. Fotó: Shutterstock

A WHO 2023. nyarán publikált felmérése szerint a világ lakosságának több mint 90%-a élete során érintetté válik krónikus derékfájásban, más szóval lumbágóban. A magyar tudáson alapuló, több mint 15 éves gyakorlati tapasztalattal rendelkező Mozgásklinika 2023-ban országos franchise hálózat kialakítását kezdte meg. Mára összesen 7 helyszínen vannak jelen (Budapesten 4 központ, Budaörsön, Debrecenben és Győrben 1-1 központ) – és köszönhetően a múlt heti nyitásnak – már a szegediek és a régió páciensei számára is elérhetők a professzionális manuálterápiás és gyógytorna ellátások.

– Szeged az elmúlt évtizedekben a magyar vidék mintavárosává vált: nemzetközi szinten is kiemelkedő egyetemi képzés, gazdasági központ, folyamatos fejlesztések, erős lokálpatriotizmus jellemzi. Épp ezért stratégiai célunk volt a város egészségügyi szolgáltatási láncába bekapcsolódni, hogy minél szélesebb körben felmérjük a régió lakosságának mozgásszervi problémáit és professzionális megoldást kínáljunk számukra – hangsúlyozta Czeglédi Tamás, a franchise jogok társtulajdonosa.

A Mozgásklinika központ elindított egy ingyenes online szűrőprogramot is, ami bárki számára lehetővé teszi saját mozgásszervi állapotának feltérképezését. A szűrőprogram célja, hogy bárki számára lehetővé tegye saját mozgásszervi állapotának feltérképezését.

– A prevencióra sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítani az aktív lakosságnak, hiszen a már kialakult egészségügyi problémák kezelése idő- és költségigényes. Épp ezért tartottuk fontosnak egy online szűrőprogram elindítását, ami földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül bárki számára lehetővé teszi saját mozgásszervi állapotának feltérképezését. Terveink közt szerepel, hogy a szegedi tömegrendezvényeken a most nyílt Mozgásklinika gyógytornászai, manuálterápiás szakemberei ingyenesen felmérjék a jelenlévők mozgásszervi állapotát. Ez nem helyettesíti az orvosi szakértelmet és vizsgálatot, de arra mindenképp jó, hogy felhívja a helyi lakosság figyelmét saját mozgásszervi állapotára. Természetesen a régió teljes lakosságára fókuszálunk, nem csupán a Szegeden élő közel 160 ezer főre – emelte ki Szentiványi Rita, a Mozgásklinika szakmai vezetője és társtulajdonosa.

A Mozgásklinika Központ az online szűrőprogram zárását követően, a beérkező adatok kielemzi, majd publikálni is fogja. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában