Százezer magyar család érintett az autizmusban az AOSZ becslése szerint

2024.04.22. 18:40

Autista fiatalokról nyílt kiállítás – Galéria

Öt autista fiatal felnőtt hétköznapjaiba enged bepillantást az Ezerarcú autizmus fotókiállítás. A cél, hogy a fotók által bemutassák az autizmussal élők sokszínűségét és értékeit.

Koós Kata

Kővári Edit elnök ismertette a nemzetközi statisztikák eredményeit, amelyek szerint minden 54. gyermeknél diagnosztizálnak autizmust. Fotó: Gémes Sándor

A Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Karán (ETSZK) nyílt meg hétfőn az Ezerarcú autizmus című fotókiállítás. Kővári Edit, az Autisták Országos Szövetségének (AOSZ) elnöke nyitotta meg. 

 Míg korábban súlyos fogyatékos állapotként gondoltunk az autizmusra, addig ma már az emberi sokszínűség egy megjelenési formájaként tekintünk rá

 – hangsúlyozta. Elmondta, hogy a kiállítás célja a figyelemfelhívás arra, hogy képességeiknek megfelelően az autizmusban érintettek is értékes tagjai lehetnek közösségeiknek, ezáltal is erősítve foglalkoztatásukat a munkaerőpiacon. 

A fotók öt autizmusban érintett fiatal felnőtt életébe engednek bepillantást. A hétköznapok során az átlagemberek között járnak, akik talán észre sem veszik őket. Különleges érdeklődési körökkel rendelkeznek. Bánfi Bencének például a zene a szenvedélye. Az Asperger-szindrómás Müller Péter még gimnazista, később informatikai szakkönyvtárosi képzést szeretne elvégezni. A fotókat az AOSZ megbízásából Komka Péter, az MTI fotóriportere készítette. 

Kővári Edit kitért arra is, hogy az immár 35 éves múlttal bíró szövetség egyik fő tevékenysége az autizmusban érintettek érdekképviselete. 

A hiányosságokat azonosítjuk, együttműködünk a szolgáltatásokkal, és próbálunk javaslatokat tenni a megoldásra. A kormány stratégiai partnerének tekinti szövetségünket, jogszabály-véleményezésben képviseljük az autizmussal élők érdekeit. Számos szolgáltatást nyújtunk, mint például a diagnózis utáni támogatás, az infócentrum szolgáltatás, az ingyenes jogsegély szolgálat, az iskolai szemléletváltó program

 – ismertette az elnök a AOSZ sokrétű tevékenységét. Noha pontos statisztikai adataik nincsenek, de a szövetség becslése alapján körülbelül 100 ezer családot érinthet hazánkban az autizmus.

 A nemzetközi statisztikákban azt látjuk, hogy most már minden 54. gyermeket diagnosztizálnak autizmussal 

– mondta Kővári Edit.

A kiállítás az ETSZK szakmai hetének keretében nyílt meg, április 26-áig megtekinthető. Vida Anikó, a Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék tanszékvezetője elmondta, a kar az idei tanévben az autizmus témáját helyezte fókuszba. 

 

 Dolgozunk egy szabadon választható kurzus elindításán, amelyet minden hallgatónk felvehet majd, és azt tanulhatják meg, hogy miként jelennek meg az autizmussal élők a szociális és az egészségügyi ellátó rendszerben

 – mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában