141 fajt fotóztak le a bedősök a vértelen vadászaton

2024.04.16. 18:50

Hanna eldöntötte, hogy ő lesz az első, és sikerült - GALÉRIA

Vértelen vadászat címmel hirdettek versenyt az ásotthalmi Bedő Albert erdészeti iskolában a Digitális Témahéten. A diákoknak fákat, cserjéket, virágokat, terméseket, bogarakról, és madarakat kellett lefotózni, majd egy alkalmazás segítségével azonosítani. A legtöbb képet Kovács Hanna készítette.

Arany T. János

Vértelen vadászat volt az ásotthalmi erdészeti iskolában. Növényeket, állatokat kellett fotózni, majd egy alkalmazás segítségével feltölteni és azonosítani. Fotó: Gémes Sándor

Én már a verseny elején eldöntöttem, hogy én leszek az első 

– osztotta meg a siker titkát Kovács Hanna, aki a Vértelen vadászat címmel a Digitális Témahéten rendezett versenyen a legtöbb képet készítette az Alföldi ASzC Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban. Amikor az iskola parkjában már minden növényt lefotózott, kétszer is kiment a tanulmányi erdőbe további képeket készíteni. A Vértelen vadászat versenyt Bánhidy Zoltán kollégiumi nevelőtanár hirdette meg.

Az íNaturalist alkalmazás lehetővé teszi az egyes állat- és növényfajok fényképezését, feltöltését és azonosítását. A játék lényege az volt, hogy a megadott idő alatt minél több élőlényt töltsenek fel és azonosítsanak be a diákok, akiknek mesterséges intelligencia segített megtalálni a faj pontos nevét. A győztesek azok a diákok voltak, akik a legtöbb fajt fényképezték és azonosították be a program segítségével. Internetről letöltött képek természetesen nem voltak felhasználhatók és háziállatokról készült képek sem. 

A legtöbb felvételt, összesen 109-et Kovács Hanna készítette, aki messze megelőzte a mezőnyt. A második helyezett Kovács Kitti 54 fajt azonosított, harmadik helyen végzett Mészáros Máté pedig 46-ot. A résztvevő bedős diákok az egy hét alatt összesen 141 fajt azonosítottak. Igyekezetükért cserébe egy-egy ötös osztályzatot, büféutalványt és édességet kaptak.

A szervező, Bánhidy Zoltán azt mondta, ahhoz képest, hogy a tavaszi szünet miatt rövid volt a diákok rendelkezésére álló idő, elégedett az eredménnyel, de reméli, legközelebb még többen vesznek majd részt. Hozzátette, a verseny ezzel nem fejeződik be, mert a hagyományos nyári gyalogos vándortáborban további fajokat tudnak majd azonosítani a diákok Zemplében és a Pilisben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában