Helyi életstílus

2024.04.07. 21:30

Megpezsdültek a kubikgödrök

Szabó Imre

Tavasz az egyik Maros menti kubikgödörnél. Fotó: Balla Tihamér

Aki ezekben a hetekben a Maros-ártérben barangol, számíthat arra, hogy a hajdani kubikgödröknél igazán mozgalmas, nyüzsgő, tavaszi élővilággal találkozik – hívja fel a figyelmet honlapján a Körös-Maros Nemzeti Park

A mesterséges mélyedések a Maros áradásaiból, vagy csapadékból kapnak vízutánpótlást. Egy részük csak időszakosan telített, a többi azonban az egész év folyamán víz alatt áll. Ez utóbbiaknál hínárral, nádas szegélyekkel, fűzfákkal tarkított partokkal találkozhatunk. 

Egy részük csak időszakosan telített, a többi azonban az egész év folyamán víz alatt áll. Fotó: Balla Tihamér 

Az egyik legszebb bányató-rendszer Apátfalva és Makó között található. A terület emblematikus faja a búbos vöcsök. Március folyamán tértek vissza telelőhelyeikről, így már megfigyelhetjük igazán látványos násztáncukat: a párba állt madarak alig távolodnak el egymástól, sokszor teljesen szinkronban mozognak. 

Jelenleg 7 pár búbos vöcsök él a területen. Mellettük legkisebb vöcsökfajunk, a kis vöcsök, illetve egyéb halevő madárfajok, például a szürke gémek, nagy kócsagok, bakcsók, vörös gémek is jelen vannak.

A tavak másik jellegzetes madárfaja a barna rétihéja, mely eszményi élőhelyi feltételeket talál a területen. Idén már 3 pár barna rétihéja foglalja a fészkelőhelyet a területen, látványos zuhanásokkal tarkított nászrepüléseket produkálnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában