Munkája és hobbija is az autókhoz kötődik

2024.05.21. 11:48

Vincze Csaba rajzai szinte legurulnak a papírról - Galéria

Munkájában vezeti, szabadidejében rajzolja az autókat Vincze Csaba. A sofőrként dolgozó fiatalember alkotásai olyan élethűek, hogy szinte legurulnak a papírról.

Koós Kata

Bármilyen autót szívesen lerajzol, de kedvencei a kamionok. Fotó: Gémes Sándor

Sejthetően szüleitől örökölte Vincze Csaba a rajztehetséget. Lapunknak elmondta, édesanyja gyönyörűen fest, édesapja pedig nagyon szépen rajzol, így példájukat látva gyermekként maga is igen korán ceruzát ragadott. Tehetségére gyorsan felfigyelt környezete, középiskolai tanulmányait a Vedres István Technikum rajz tagozatán végezte. 

– Ott főképp műszaki rajzokat kellett készíteni, ritkán volt lehetőség szabadrajzokat csinálni. Kicsit meguntam, hogy folyton épületeket kellett rajzolni, így végül az iskola elvégzése után nem akartam ezzel tovább menni – mesélte a fiatalember. Az iskola elvégzése után nyolc évig a fiókban pihentette ceruzáit, azokkal együtt tehetségét. Sofőrként helyezkedett el, mert rájött, hogy az igazi szenvedélyét az autók jelentik. Vezetett személyautókat, volt kamionos is, jelenleg személyi sofőrként dolgozik. 

– Nagyon szeretem a kocsikat, de nehéz lenne megmondanom az okát. Egyszerűen csak tetszik a formájuk, a vezetés szabadsága.  Nekem nem az a lényeg, hogy több száz lóerős legyen egy autó, nem attól szép. A kedvenceim a kamionok, nagyon jó érzés azt a nagy vasat uralni, és közben vigyázni a többiekre az úton. Az egyik barátom kamionokat fotóz, és egyik alkalommal magával vitt egy nagyon különleges, szlovák kamionhoz. Úgy készültem, hogy már előre megrajzoltam a kamiont, így együtt tudtam lefotózni az igazival a rajzot. Ezt kitettem a közösségi oldalamra, akkor kezdtek megkeresni a barátok a kéréseikkel – mondta el.   

Körülbelül fél éve ismét alkotni kezdett. Először saját, majd párja kocsiját rajzolta le. Az ecset, a festés soha nem vonzotta, ceruzájával azonban olyan élethűen képes megrajzolni az autókat, hogy szinte legurulnak a papírról. Első munkáit meglátván családtagjai és barátai egymás után jelezték neki, hogy szeretnék, ha saját autójukat is megrajzolná. Később már távolabbi ismerőseitől is kapott megrendeléseket. 

Az elkészült művek többségét ajándékba adta, ha kapott cserébe fizetséget, azt alapanyagokra fordította. Egy komolyabb filckészlet ugyanis 30-40 ezer forint. 

Hozzátette, a rajzolás nála nem megy tapsra vagy parancsra, kedv kell hozzá. Bármilyen autót szívesen lerajzol, megörökített már kamiont, törött autót, régebbi és újabb típusokat is. Noha embert és portrét nem szeret rajzolni, mégis alkotott már kérésre esküvői fénykép alapján rajzot újdonsült házaspárról is, természetesen a háttérben esküvői autójukkal.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában