Szegedi egyetemi hírek

2023.06.23. 16:38

A dómban zárta a tanévet a Gál Ferenc Egyetem közössége – Galéria

Püspöki szentmisével búcsúztatták a tanévet a Gál Ferenc Egyetem oktatói és hallgatói. Az ünnepségen friss és díszdiplomákat adtak át. Gyulay Endre nyugalmazott püspök 70 évvel ezelőtti diplomaszerzése alkalmából rubinoklevelet vett át.

Koós Kata

Dux László, a GFE rektora és Kovács József általános püspöki helynök adta át Gyulay Endre nyugalmazott püspöknek rubindiplomáját. Fotó: Gémes Sándor

Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök celebrálta a Gál Ferenc Egyetem tanévzáró, hálaadó szentmiséjét a dómban pénteken. Prédikációjában a józan ész fontosságáról beszélt, amelynek művelésében és megtartásában a felsőoktatás felelősségét hangsúlyoza. 

A szentmise után Dux László, a GFE rektora köszöntötte a tanévet búcsúztató oktatókat és hallgatókat. Köszönetet mondott kollégáinak a fegyelemért és az áldozatvállalásokért, amelyek segítségével meg tudtak bírkózni a tanév kihívásaival, a szomszédban dúló háború és az energiaválság következményeivel. Elmondta, a tanév elején 465 gólyát vettek fel az egyetemre, így a 172 oktató csaknem 1300 hallgató képzését végezte. 

Ebben a tanévben két szakkollégiumunk kezdte meg működését. A pedagógiai szakkollégium Szarvason és a békéscsabai gazdasági szakkollégium indítási engedélyét is megkaptuk

 – mondta. 

A tanév tudományos rendezvényei között a rektor kiemelte  a szegedi egyházi kollégiumok közös tudományos diákköri konferenciáját, amely tavasszal zajlott a GFE-n, és a jövőben hagyománnyá szeretnék tenni. Az egyetem képzési palettájának bővülését is bejelentette, mentálhigiénés családkonzulens mesterképzés indítására kaptak engedélyt, továbbá alkalmazott muzeológus és kórházpedagógiai szakirányú továbbképzések indítását is megkezdhetik. 

Dux László azt is elmondta, hogy az idei tanév végén háromszáz diplomát adnak ki, a következő tanévben pedig az egyetemre jelentkezők száma háromszorosa a tavalyinak.

Az ünnepségen a szegedi hitéleti és világi szakokon végzett negyven frissdiplomás vehette át oklevelét. Köszöntötték továbbá a Gál Ferenc Egyetem jogelődjén, a hittudományi főiskolán 50, 60, 65 és 70 évvel ezelőtt diplomát szerzett öregdiákokat. Arany-, gyémánt-, vas- és rubinokleveleket vettek át. A díszdiplomások képviseletében a rubindiplomás Gyulay Endre mondott beszédet, amelyben felidézte az egyházmegyei teológiai oktatás meghonosítóit, Szent Gellért és Glattfelder Gyula munkásságát, majd emlékképeket osztott meg a rendszerváltás előtti időszak nehézségeiből. A nyugalmazott püspök beszéde végén a Jóisten segítségét kérte, hogy új és új papi hivatásokkal és elkötelezett hitoktatókkal bővülhessen az egyházmegye közössége. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!