delmagyar.hu podcast

2024.01.25. 17:30

A tűzhalál elől mentett meg két kisgyereket egy szegedi nő

Egy fiatal nőnek, és egy hétéves kislánynak köszönhetően nem történt tragédia Szegeden tavaly karácsonykor. Egy tűzhelyen felejtett olajjal teli edény telített meg füsttel egy lakást, amiben két kisgyerek és édesanyjuk aludt. A hétéves kislány felébredt és felszaladt a szomszédhoz, onnan pedig már szinte csoda, ami történt.

Suki Zoltán

Fotó: Török János

Kis híján tragédia törtét tavaly karácsonykor Szegeden. Két gyermek és édesanyjuk egy fiatal nőnek köszönheti az életét.

December 26-án éjjel az alattunk lakó 7 éves Lizike szaladt fel hozzánk, és addig csöngetett, amíg fel nem ébredtem, és nem nyitottam ajtót. Azt mondta, hogy hatalmas a füst a lakásban, de az anyját és a kistestvérét nem tudta felébreszteni, ezért kért tőlünk segítséget

 – mondta az aznap estéről Lévai Sarolta.

A fiatal nő azonnal látta, hogy baj van. Megnyugtatta a kislányt, és egy törülközőt tekert az arcára, majd beszaladt a lakásba, ami ekkor már tele volt füsttel. Megkereste az ájultan fekvő édesanyát, és meggyőződött róla, hogy még lélegzik. Majd a konyhába ment, ahol lekapcsolta a gázt a füstölgő edény alatt. Ezután azonnal ablakokat nyitott, mert már látni sem lehetett a füsttől, és a gyerekszobából kihozta az ott alvó kétéves kisgyereket, akinek a saját törölközőjét tette az arcára.

 Ezek után a párommal és egy rendőrrel hoztuk ki az anyát a házból, és így senkinek sem esett baja az ijedtségen kívül 

– mondta Lévai Sarolta.

Az életmentő nő elmondta, hogy gyakorlatilag ösztönösen cselekedett, de nagyon megviselték az események. Ami akkor, december 26-án történt, azt a mai napig nem tudta teljesen feldolgozni.

Saroltának egyébként kiderült, hogy van tűzoltó múltja is. A Vajdaságban járt általános iskolába, ahol az egyik osztályfőnöki óra vendége a Vajdasági Tűzoltószövetség akkori elnöke volt. Ez annyira megtetszett neki és még néhány lánynak, hogy hétévesen egy csapatot alapítottak, és elkezdtek ismerkedni a tűzoltók munkájával.

Természetesen először játékos formában tanultak, és csak kisebb rendezvényeken vonultak fel, de utána már egy kicsit komolyabbra fordult a dolog, és versenyekre is jártak. Ezeken már komoly feladatokat kaptak, vízsugárral kellett célba találniuk, vagy éppen tűzoltókészüléket kellett nekik összeszerelni.

Sarolta mindezt nyolc évig csinálta, és tavaly karácsonykor kiderült, hogy a nyolc év három életet is megmentett. Érdekes, hogy a fiatal nő, akinek egyébként két kisgyereke is van, nem gondolt arra, hogy valaha is tűzoltó lesz.

Azt is elmondta, hogy már egész kiskorában a vérében volt a segítségnyújtás. A nyolc év után kaptak egy bizonyítványt is, és most Sarolta célja, hogy – ha lehet – ezt honosíthassa, hiszen az általános iskolai éveket a Vajdaságban töltötte, és így ez a papír Magyarországon semmire sem jogosítja fel. A sikeres mentés után pedig még ellátogattak a szegedi tűzoltólaktanyába, ahol azokkal a tűzoltókkal találkoztak, akik akkor éjjel voltak szolgálatban. Ez a találkozás pedig enyhített a gyerekek és a felnőttek traumáin is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!