Hagyományőrzés

2019.09.29. 12:54

Szívesen préselték a szőlőt a kisteleki óvodások

Szüreti mulatságot rendeztek a kicsiknek: felidézték a hagyományos munkákat, amiket ma már nemigen ismernek.

Munkatársunktól

Szőlőt préseltek az óvodások Kisteleken. Fotó: Török János

Fotó: Torok Janos

Szüreti mulatságot rendeztek pénteken a Kisteleki Óvoda, Bölcsőde és Minibölcsődében. Mivel az időjárás nem volt ke­­gyes a gyerekekhez, az udvar helyett a óvodaépületben szervezték meg a programokat. A tornacsarnokban tartott műsor után a kicsik szabadon járkálhattak a különböző állomások között. Lehetett magokból ké­­peket ragasztani, őszi terményekből figurákat készíteni, csuhébabát fonni, illetve ku­­koricát morzsolni és diót tör­ni. A kézműves programok mindegyike természetes alapanyagokat használt fel, ezek összegyűjtésében a szülők is segítettek. A legnépszerűbb program a szőlőpréselés volt: itt állt a legnagyobb sor azért is, hogy tekerhessék a berendezést és azért is, hogy ihassák a friss mustot.

Kisebb csoportokban mozgásos feladatokban is részt lehetett venni, ahol például a szőlőtaposást is eljátszhatták.

– Azért idézzük fel ezeket a régi hagyományokat, mert nincsenek már jelen a családok többségében – mondta el Huszkáné Tóth Ildikó tagintézmény-vezető. – A mai gyerekek már nem ismerik például a kukoricamorzsolás technikáját, így viszont ilyet is látnak. Amellett, hogy tanulnak, még jól is érzik magukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!