Helyi gazdaság

2012.10.30. 16:14

A kamarai tagdíjak adózást érintő szabályai

Csongrád megye – A gazdasági kamarákról szóló törvény 2012-es változása alapján ettől az évtől a kamarai tagdíj, valamint a kamarai hozzájárulás fizetése kötelező.

Fekete Klára

A tagdíj és a hozzájárulás meg nem fizetése adók módjára behajtható köztartozásnak minősül, amelyet az állami adóhatóságnak kell beszednie. A gazdasági kamarák a tagdíj és a hozzájárulás megfizetéséről – mivel nem minősül szolgáltatás ellenértékének – számlát nem bocsáthatnak ki, de kötelesek egyéb számviteli bizonylatot kiállítani. A Nemzetgazdasági Minisztérium álláspontja szerint az egyéni vállalkozók és a társas vállalkozások ezeket a kamaráknak kötelezően fizetendő összegeket költségeik között elszámolhatják.

A szakmai kamarák (orvosi kamara, egészségügyi dolgozói kamara, mérnöki kamara) részére fizetett tagdíjat a magánszemélyek szintén elszámolhatják a költségeik között, amennyiben tevékenységüket önálló tevékenységként végzik, azaz egyéni vállalkozóként vagy adószámos magánszemélyként.

Ha a magánszemély tagja az említett szakmai kamarának, de kizárólag munkaviszony keretében végzi az adott tevékenységet, nincs lehetősége a költségelszámolásra. Ebben az esetben az adóévről beadott bevallásában a bruttó munkabérét csökkentheti a befizetett kamarai tagdíj összegével, feltéve, hogy a munkáltató év közben nem vette figyelembe ezt az adóalap-csökkentést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában