Helyi gazdaság

2013.02.12. 19:25

Drágán vesszük az életet

Minden drágult a válság 2008-as kirobbanása óta, ami a mindennapokhoz kell: az élelmiszer, a vezetékes gáz, a benzin, a buszbérlet. Aminek az ára nem ment fel, arról is azt hisszük, többe kerül, mivel rossz a hangulatunk.

Fekete Klára

– Ugyanannyiért kevesebb dolgot tudok venni, a minőségi élelmiszerről, a jobb sajtokról, húsokról pedig lemondok – mondta Trócsányi Anikó, miközben a bevásárlóközpont parkolójában az autójába pakolt. – Állandóan a reklámújságokat bújom, figyelem az akciókat – ez régen nem így volt: akkor inkább a vadászösztön munkált bennem. Nagyobb lett a rezsi, főleg a villanyszámla emelkedett, hiába vettünk energiatakarékos égőket.



Anikó, aki pedagógus, iskolaigazgató, elárulta: nagy alapterületű panellakásukból is elköltöztek a nagynénihez, akinek kertes háza van, és fával tudnak fűteni. Így sokkal olcsóbban kijönnek a családdal, két egyetemista lányával – igaz, a munka is több. Volt egy új Skoda Octaviájuk, azt nemrégiben 15 éves Toyotára cserélték. – Hiába vagyok iskolaigazgató, a pénzem nem lett több, megérezzük az állandó áremeléseket – tette hozzá.

Nem tartják az árukat.

Olcsóbbak lettek a válság óta a lakások. Az embereknek nincs pénzük, nem mozdulnak a kisebből a nagyobba, egyik városból a másikba. A szegénységnek azok a legnagyobb vesztesei, akik szabadulnának kihasználatlan alapterületű otthonaiktól, és szívesen összébb húznák magukat. Ahhoz, hogy spóroljanak, egy élet munkáját kell elkótyavetyélni. A házakat akár 30–40 százalékkal is olcsóbban adják. A panelek szenvedték el a legkisebb áresést: egy szegedi lakótelepi négyzetméterára a 2008-as 130 ezer forint helyett most körülbelül 105-110 ezer forint.
  A Csongrád megyei bruttó átlagkereset 2008-ban, a válság kitörésének évében 168 ezer forint volt, ami akkor mintegy 107 ezres nettónak felelt meg. A 2012-es megyei bruttó átlagfizetés 183 ezerre ment fel, de a nettó csak 119 ezerre nőtt: 5 év alatt alig 11 százalékkal, 12 ezer forinttal lett több. Az átlagban benne vannak a havi milliós bruttók, valamint a nagy többség minimálbéres keresete is.

A KSH-tól kapott adatok szerint 5 év alatt minden drágult, ami a mindennapi életünk része, leginkább a vezetékes gáz, a benzin, a buszbérlet, a hús. Talán még legkevésbé a tej és a kenyér ára ment feljebb. Az emberek rossz hangulata az oka annak, hogy még azt a cikket is drágábbnak gondolják, amiért nem is kérnek többet a boltban, erre jó példa az étolaj: 2008-ban is ugyanannyi volt az éves átlagára, mint most, 495 forint.



Szeged legolcsóbb önkiszolgáló benzinkútjára jár tankolni Csonka Imre, tegnap 3 és fél litert tett bele a tankba, 1500 forintot csúsztatott be az automatába. A vasúti járműszerelőként dolgozó férfi elmondta: a legfájóbb számára a drága benzin, mivel sokat használja az autóját. – Egyre nehezebb megélni, az élelmiszereken próbálunk spórolni. Négyen vagyunk, a két gyerek már nagykorú, de ők is nálunk esznek hetente legalább kétszer-háromszor – magyarázta.

Találkoztunk elégedett emberekkel is: a Szentmihályon élő nyugdíjas Kedves Erzsébet és fia, Vizireanu Krisztián szerint „normális áron" adnak mindent, ráadásul idén csökken majd a rezsi, a nyugdíjakat pedig emelték. Elmondták, Erdélyből települtek át 21 évvel ezelőtt. Nem értik a magyarokat, miért panaszkodnak, amikor Romániában 30 százalékot vettek el a nyugdíjakból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában