Helyi gazdaság

2013.03.12. 17:46

Az okosok és a külföldön dolgozók eladtak, a lúzerek vettek

A szegedi valutaváltók előtt hosszú sorok kígyóztak tegnap Szegeden. 306–308 forintos eladási áron váltották forintra a pénzüket az itt tanuló diákok és a külföldön dolgozók. Az egyik férfi ma reggel utazott el Velencébe, ő pórul járt.

Fekete Klára

– Egyfolytában figyelem, hány forintot ér egy euró, és amikor a leggyengébb a forint, gyorsan beváltom a pénzemet – mondta [namelink name="Terhes Emil"] Szegeden tanuló vajdasági diák. – Van, hogy a legutolsó hónap piaci tendenciáiból próbálok meg következtetéseket levonni.

A tegnapi szép időben nem bánták az emberek, hogy a Tisza Lajos körúti szomszédos valutaváltók valamelyike előtt kell ácsorogni. A két fiók kínálata között mindig van különbség: nem nagy, legfeljebb 10 fillér. Az egyikben dél körül félórás kényszerpihenőt tartottak, mivel valami gond volt a gépekkel: az ajtót bezáró férfi szerint már második napja csúcsra járnak, annyian akarják jó áron eladni az eurójukat. A legtöbben Szegeden tanuló diákok, külföldön dolgozó szegediek vagy olyanok, akik utazásból megmaradt utolsó 10-20 eurójuktól búcsúztak el.


Minden drágul

A magas euróárfolyam miatt egyre többet kell majd fizetni a benzinért, lapostévéért és minden másért, amit nem itthon, forintért gyártunk. De már egyetlen darab külföldi berendezés is beépülhet a termék árába, és jelentősen megdrágíthatja, mire az üzletekbe kerül. A külföldi utazásokért idén akár 10-20 százalékkal is többet fizethetünk, csak a gyengébb forint miatt. 

– Graz mellett dolgozom már több mint 10 éve, számítástechnikával foglalkozom – ennyit árult el magáról Kálmán, a szűkszavú, harmincas éveiben járó férfi. – A családom itthon maradt, én látogatom őket. Nálunk szerencsére nincs jelentősége ennek a pár forintos drágulásnak, csak azért váltom be a pénzemet, mert éppen itthon vagyok.

Katalin egy olasz fiúval várakozott: a lány elmondta, barátnője 3 éve Londonban dolgozik, most nála vendégeskednek a mellette álló barátjával, őt kísérte el forintot váltani. Egy középkorú nő azt mondta, elvált férje dolgozik külföldön, aki euróban, készpénzben küldi haza a gyerektartást. Igyekszik kilesni azokat az időszakokat, amikor meggyengül a forint, mivel náluk minden fillérnek helye van a családi költségvetésben.

– Tegnap még 303 forint volt az euró, akkor azt hittem, erről a szintről már visszaerősödik a magyar pénz, de pórul jártam – közölte András. – Már bánom, hogy nem a múlt héten vettem eurót. Holnap hajnalban utazom 5 napra Velencébe. 

Matolcsy és az alaptörvény is gyengíti
Amikor március 1-jén, pénteken Orbán Viktor bejelentette, hogy Matolcsy György lesz az MNB elnöke, alig mozdult a forint, egy euró 294–295-be került. Azt írták az elemzők, ez azért van, mert a piac már beárazta Matolcsyt. Majd hétfőn, 4-én elindult a fokozatos gyengülés, a szaksajtó azt írta, a jegybankelnök belerúgott a forintba. A mostani drámai gyengülésben pedig az alaptörvény 4. módosítása is szerepet játszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában