Helyi gazdaság

2013.06.13. 07:54

Világbank: lassabb lesz a globális növekedés, de stabilabb, mint a válság előtt

A mélyebb európai recesszió és egyes feltörekvő piacok lelassulása miatt az idén a globális gazdasági növekedés a vártnál.

MTI

A tavalyinál lassabb lesz az idén a globális gazdasági növekedés a vártnál mélyebb európai recesszió és egyes feltörekvő piacok lelassulása miatt, de stabilabb, mint a válság előtt volt - állapította meg a Világbank a fél évente kiadott Globális Gazdasági Kilátások című, szerdán megjelent jelentésében.

A Világbank figyelmeztetett, hogy a nagy fejlődő gazdaságok, amelyeknek köszönhetően az utóbbi években gyarapodott a világgazdaság, nem tudják produkálni azt az növekedési ütemet, amely rájuk jellemző volt a globális pénzügyi válság előtt, és az újbóli növekedés érdekében koncentrálniuk kell a strukturális reformokra.

A bank előrejelzése szerint a világ bruttó hazai terméke (GDP) 2,2 százalékkal nő az idén a tavalyi 2,3 százalékkal szemben. Januárban még 2,4 százalékosra tette az idei növekedést az intézet.

Andrew Burns, a jelentés fő szerzője azt mondta: a világgazdaság kevésbé vibráló lesz, növekedése lassul, 2014-ben 3 százalékkal, 2015-ben pedig 3,3 százalékkal nő. A válság előtti gyors növekedés okozója a buborékjelenség volt. A most látható leendő növekedési ütem jobban megfelel a potenciálisnak. Közelítünk a válság utáni új normához - közölte.

Az új norma részben azt jelenti majd, hogy lassabb lesz a növekedés például Brazíliában, Indiában, Oroszországban és Kínában - mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában