Helyi gazdaság

2014.01.01. 19:51

Kamatmentes hitel a közszolgáknak?

Szeged - 160 ezer közszolgálati tisztviselőt segítene kamatmentes hitellel a kormány – írja a Népszabadság. A lap úgy tudja, 15 milliós kölcsönről dönthet a kormány.

Munkatársunktól

Kamatmentes hitelt adhatnak a közszolgáknak a Népszabadság információja szerint. A lap úgy tudja, a kabinet karácsony előtt már tárgyalt is a javaslatról, a kamatmentes hitelt lakásra és devizahitel kiváltására is lehetne fordítani. Azt írták, ezzel a jövő évi választások előtt egy nagyjából 160 ezres csoport, a közszolgálati tisztviselők, valamint az egyenruhások számára ígérnek korántsem elhanyagolható kedvezményeket. Két változat kerülhet a kormány elé: az egyik szerint a kedvezményes hitel felhasználásával új ingatlant harmincmilliós, használt lakást húszmilliós forgalmi értékig lehetne vásárolni, a bővítés költsége pedig nem haladhatná meg a 15 milliót. A másik változat – az igénylés céljától függetlenül – 18-19 milliós értékhatárt tartalmaz.

A támogatott hitel összege új lakás esetén 15 millió, használt vásárlásakor vagy a meglévő ingatlan bővítésekor tízmillió lenne, míg a B verzió egységesen 15 milliós plafont tartalmaz. A második változat ugyanakkor a már korábban felvett devizaalapú hitelek kiváltását is lehetővé tenné a kedvezményes kölcsönnel. Az adósok ennek segítségével vállalhatnák a végtörlesztést, tehát megszabadulhatnának az árfolyamfüggő és változó kamatú kölcsöntől, így havonta több tízezer forintot takaríthatnának meg.

A lakásvásárláshoz szükséges önerőhöz is segítséget nyújtanának. Ehhez a hitelt a bankok biztosítanák, de az állam készfizető kezességet vállalna, ilyen kölcsönt – amelynek összegét a B változat 3 millió 750 ezer forintban maximálná – tehát valószínűleg kedvezőbb feltételek mellett lehetne igényelni. Az előterjesztés szerint a kamat várhatóan hét-nyolc százalék körül alakulhatna – írja a napilap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában