Helyi gazdaság

2014.04.09. 20:56

A zsebszerződések zsebben maradnak

Szeged - Nincs mese, a hobbikert is termőföld, az eladásnál hosszú procedúrát kell majd végigcsinálni. Május 1-jéig pedig földművesnek is be kell jelentkeznie annak, aki a jövőben földet akar vásárolni vagy művelni. Földügyi fórumot rendeztek szerdán Szegeden, a megyeházán.

Fekete Klára

– Aki 3 éve a mezőgazdaságban tevékenykedik, igazoltan árbevételt szerzett, vagy 25 százalék erejéig tulajdonos egy mezőgazdasági szervezetben, vagy különböző szintű agrárvégzettsége van, azt május 1-jétől földművesként lehet nyilvántartásba venni – mondta szerdán Szegeden, a megyeházán rendezett földügyi fórum szünetében [namelink name="Papp Bálint"], a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője. – A jövőben ugyanis már csak regisztrált földművesek vásárolhatnak és művelhetnek termőföldet.

Az új földforgalmi törvénynek köszönhetően tehát a külföldiek zsebszerződései zsebben vagy az asztalfiókban maradnak, nem lehet ezeket érvényesíteni, hiszen földet csak biztonsági okmányon lehet megvásárolni. A régi szerződéses trükköket, a dátum kihagyását nem lehet már bevetni. Az adásvételi szerződés pedig az engedélyezési eljárás során olyan helyi földbizottság elé kerül, amelynek tagjait a gazdák saját maguk közül választották, és akik vétójoggal rendelkeznek abban, ki vásárolhat földet. Egy külföldi személy által elindított földvásárlás az új engedélyezési eljáráson nem tud végigfutni.

30 ezer földműves
megyéje


265 különböző végzettséget fogadnak el a szakmunkástól egészen az egyetemi végzettségig a földművesként való regisztrációban. A megyei agrárkamaránál eddig 27 ezer 300 termelő regisztrált január eleje óta, számuk várhatóan 30 ezer fölé emelkedik majd a határidőig. A törvény szerint a birtokmaximum 1200 hektár – állattartóknál, vetőmagtermelőknél 1800 –, egy ember legfeljebb 300 hektárt szerezhet meg.

A zártkertek, hobbikertek eladásával kapcsolatban a következőket tudtuk meg: ezek az 500-600 négyzetméteres parcellák is termőföldek, tehát a földtörvény alá tartoznak. Az egész országban összesen 200 ezer hektárnyi területet tesznek ki. Egyenként hiába kicsik, ha valaki nagyon akarja, többet megvesz és összevonja őket. A többi termőfölddel ellentétben viszont az 1 hektárnál kisebb kerteket bárki megszerezheti, nem csak földműves.

Korábban megírtuk: azzal, hogy a kiskertek is a március 1. óta hatályos földforgalmi törvény hatálya alá esnek, és az adásvételi szerződésnek ugyanúgy végig kell mennie az engedélyezési eljáráson – például 60 napra ki kell függeszteni az önkormányzatnál –, megnehezítik a vevők és az eladók dolgát. Papp Bálint szerint nem áll meg az ügymenet, legfeljebb tovább tart, hiszen csak azt nézik meg, külföldi-e a vevő.

Alig vannak külföldi földtulajdonosok a megyében

– Az ország lakosságából legfeljebb 500 ezer ember vásárolhat földet az új törvény szerint – nyilatkozta Kispál Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád megyei elnöke. – Az a földtörvény célja, hogy a spekulánsokat kizárják. A 3–9 tagú földbizottság is megalakul május 1-jéig, a helyben élő földművesekből. Ha a bizottság például egy hónapon belül nem dönt, akkor beléphet a kamara, és ugyanolyan jogokkal járhat el. Kispál Ferenc szerint a megyében a külföldi földtulajdonosok „csak szórványosan vannak jelen".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában