Helyi gazdaság

2014.09.01. 20:04

A Lombardnál is halasztottak a devizahiteles perben

Határozathirdetésre halasztott el négy újabb devizahiteles pert a Fővárosi Törvényszék hétfőn, egyikük a szegedi központú Lombard Ingatlan Zrt-é. Kedden következik a lízingcég - tízszeres "téttel".

K. A.

Határozathirdetésre halasztott el négy újabb devizahiteles pert a Fővárosi Törvényszék hétfőn, melyeket a szegedi központú Lombard Ingatlan Zrt., az Örkényi Takarékszövetkezet, a Retail Prod Zrt. és a PSA Finance Hungary Zrt. indított a magyar állam ellen.

A gépjármű-finanszírozással foglalkozó Retail perében – a többi pénzintézet által indított devizahiteles perhez hasonlóan – a felperes jogi képviselője azt kérte, hogy a törvényi vélelemmel ellentétben a bíróság állapítsa meg az egyoldalú szerződésmódosítást lehetővé tevő általános szerződési feltételeik tisztességességét és érvényességét.

A Fővárosi Törvényszék az elsőfokú ítélet kihirdetését szeptember 8-ra halasztotta a Retail Prod Zrt. kontra magyar állam devizahiteles perben, ugyanaznap várható a PSA Finance Hungary Zrt. által indított perben is a határozathozatal, továbbá szeptember 16-ára tűzték az Örkényi Takarékszövetkezet és az Lombard Ingatlan Zrt. által indított két perben az elsőfokú döntés kihirdetését.

Holnap, azaz kedden még erősebb napja lesz a szegedi központú társaságnak, akkor a Lombard Pénzügyi és Lízing Zrt. keresete lesz terítéken. Információink szerint itt a tét legalább tízszer nagyobb, mint az ingatlanos „üzletágnál". Keresetükben arra építenek, hogy a törvény pongyolán fogalmaz, amikor az egyoldalú kamatemelésekről beszél – a verdikt szerint a LIBOR vagy a BUBOR követése nem az.

Mint ismeretes, a per alapjául szolgáló, közelmúltban elfogadott devizahiteles törvény felállít egy vélelmet, mely szerint a fogyasztói hitelszerződések egyoldalú módosítása tisztességtelen és érvénytelen. Ezt a vélelmet a bankok a bíróság előtt megkísérelhetik megdönteni, ha bizonyítják, hogy a szerződéseik megfelelnek a Kúria jogegységi döntésében az egyoldalú szerződésmódosítások tisztességességével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában