Helyi gazdaság

2015.01.15. 19:59

Azonosítottuk magunkat a bankban

Csongrád megye - Közel 1 millió egészségpénztári vagy nyugdíjpénztári tag számláját zárolták január 1-jétől, mert az ügyfelek nem azonosították magukat személyesen. A pénzintézetek eltérően követelték meg az azonosítást.

F. K.

Becsült szám az 1 millió

Az MNB 49 önkéntes nyugdíjpénztárt és 31 egészségpénztárt tart nyilván. A Stabilitás Pénztárszövetség adatai szerint ezeknek 1 millió 180 ezer önkéntes nyugdíjpénztári és 1 millió 21 ezer egészségpénztári tagja van. A Stabilitás felügyeli az összes magyarországi önkéntes egészség- és nyugdíjpénztárt. A pénztáraktól kapott adatok alapján az Origo úgy véli, közel 1 millió pénztártag számláját kellett zárolni 2015. január 1-jén.

– Csak az egészségpénztári tagokra vonatkozott a pénzmosás elleni törvény előírása, hogy azonosítsák magukat, az önkéntes nyugdíjpénztári tagoknak nem kellett volna december 31-éig bemenni a bankjukba. Ők akkor kötelesek igazolni magukat, ha hozzá akarnak férni a pénzükhöz: vagy lejárt az első 10 év, vagy nyugdíjba készülnek – mondta az egyik bankban dolgozó, név nélkül nyilatkozó szakértőnk. – Az egészségpénztári tagság más: ott van egy kártya, amin napi pénzmozgás történhet.

Ennek ellenére a legtöbb pénzintézet azt kérte, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári tagok is igazolják magukat 2014. december 31-éig. A CIB Bank például még a magánszemélyeket is behívta, nemcsak a vállalkozói folyószámlával rendelkezőket. Honlapjukon az olvasható, hogy a pénzmosás megakadályozásáról szóló 2007-es törvény módosításait, valamint anyabankjuk szabályzatát figyelembe véve új tényleges tulajdonosi nyilatkozatot vezettek be a számlavezetéshez kapcsolódóan. Ez a magánszemélyeknek és vállalkozóknak is kötelező.

Az OTP Banknál nem hívták be a magánszemélyeket. Sőt, mint írják a honlapjukon, „az önkéntes nyugdíjpénztárak esetében most nem szükséges az azonnali személyes beazonosítás, ezt elegendő akkor megtenni, amikor szolgáltatást, vagy kifizetést kívánnak igénybe venni".

Az Origo megpróbálta összegyűjteni, hány pénztártag feledkezett el a határidőről. A Quaestor önkéntes nyugdíjpénztáránál 600 tag számláját zárolták az 1000-ből. Ugyanitt az Önkéntes Egészségpénztár tagjai közül 800-ból 600-an azonosították már magukat – mondta a Quaestor kommunikációs vezetője. Szerinte az egészségpénztárban, ahol a szolgáltatásokat folyamatosan igénybe lehet venni, a tagok aktívabbak voltak, de 200 egészségpénztári tag számláját így is zárolniuk kellett. Az Aegon önkéntes pénztárai 181 ezer tagot tartanak nyilván, ezeknek a fele azonosította magát december 31-éig. Az Aegonnak nincs egészségpénztára. Az OTP Egészségpénztár 217 ezer tagjának a fele nem tett eleget kötelezettségének. A Medicina Egészségpénztár január 31-éig fogadja a tagi számlákat, ezt azok is megtehetik, akik még nem estek át az ügyfél-azonosításon – tudta meg az Origo. A Medicina Egészségpénztárnak több mint 83 ezer önkéntes pénztári tagja van. A Generalinak 65 ezer egészségpénztári és önkéntes nyugdíjpénztári tagja van, az ügyfelek 80 százaléka már túl van az azonosításon.

Semeddig se tart

Akinek zárolták a számláját, bármikor azonosíthatja magát. Az egész csak pár percig tart: személyi igazolvány, lakcímkártya vagy útlevél, jogosítvány kell hozzá – ezt magunk is kipróbáltuk. Ki kell még tölteni egy nyomtatványt, amit legvégül aláírunk. A nyomtatványok feldolgozása pár napba telik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában