Helyi gazdaság

2015.01.11. 21:09

Épül már lakópark a Lövölde utca végén

Minden válság véget ér egyszer, így kimozdult a holtpontról a Lövölde utca végén fekvő lakópark ügye is. Már építkeznek Dél-Újszegeden, miután megtörtént a belterületbe vonás és a közművesítés is.

Kovács András

– Lakópark épül az egykori újszegedi lőtéren – adta hírül 2007 őszén a delmagyar.hu. A Lövölde és Törökkanizsa utca közötti ingatlan egyik felén, 14 hektáron több mint hatvanan szereztek földtulajdont a kilencvenes évek elején a kárpótláskor. A Lőtér I-es ütemként nyilvántartott területet tulajdonló közösség érdekeit már akkor Pelle László képviselte, akinek szintén volt itt földje. Bő hét évvel ezelőtt a Délmagyarországnak elmondta: volt olyan elképzelés, hogy egyben eladják a területet ingatlan-befektetőnek, de később ezt elvetették, mert nem mindenki ment volna bele az üzletbe.

2012 január, a közművesítés jelei. Fotó: Kovács András (képgaléria)


A területen 154 építési telket terveztek kialakítani, Pelle László úgy számolt, hogy a közművesítés és útépítés másfél-két millió forintba kerül majd telkenként. 2007 őszén úgy gondolta, hogy a tulajdonosok vagy építkeznek majd a telkükön, vagy túladnak azon a közművesítés után.

2008-ban azonban beütött a válság, ami egy csapásra túlkínálatot teremtett a lakóparki telkeknél, s szinte mindent lelassított az ügyben. Nem kicsit, nagyon. 2012. január első napjaiban biciklizett arra először e sorok írója, s közművesített telkeket, betonozott utakat talált a Lövölde utca végén. (Képgaléria, 7-20. fotó.) Ez még nem a teljes közmű volt, de a villany- és gázóradobozok már minden telken ott voltak, csatornakanát is látni az akkori képeken, sőt még egy piros tűzcsap is feltűnt. Életnek azonban semmi nyoma nem volt, az viszont egyértelműnek tűnt, hogy a természetet és a gazt kordába tartják a terület tulajdonosai.

Élet és kandeláberek nélkül. Fotó: Kovács András (képgaléria)


Szinte napra pontosan 3 év múlva újra arra bicikliztem a szép januári napsütésben, s komoly életjeleket találtam. A lakópark két telkén már építkeznek, az egyik igényes ház pedig egészen közel áll a befejezéshez. Új még a külső szemlélő számára, hogy állnak a közvilágítás kandeláberei, vagyis ment a lakópark ügye előrébb az elmúlt három évben. Megkésve, de 2014 tavaszán belterületbe vonták az egész lakóparkot – korábban, 2012-ben még csak az első 28 telket „érte ez a megtiszteltetés".

A beruházók a Szegedi Csatornamű Társulaton keresztül megoldották az ingatlanok ivóvíz-ellátását, szennyvízelvezetését, közüzemi gerincvezetékeket, bekötővezetékeket és tűzcsapokat – egyszóval víziközműveket – építtettek. Információink szerint ez egy telekre vetítve 1,9 millió forintba került. Az elkészült létesítmények tulajdonjoga – a 2011. évi CCIX. tv. 8. §-a alapján – Szeged önkormányzatához, míg az üzemeltetési a Szegedi Vízmű Zrt.-hez került. Ezt a 2014. decemberi közgyűlés által jóváhagyott, térítésmentes vagyonátruházási megállapodással megkötésével szentesítették is.

Az első fecske... Fotó: Kovács András (képgaléria)


További lendületet adhat az építkezésnek a nemrég megnyílt bevásárlóközpont, a CBA Szeged Nova, ennél nagyobb segítséget talán csak a harmadik szegedi híd megépítése hozna. Az egyetemről és a klinikákról szűk 7 perc alatt a kapun belül lenne a hazainduló tanár, orvos, főgépész stb. – távol a város zajától. És el ne felejtkezzünk az autóbuszjáratról, amelynek füvészkerti végállomáson túli meghosszabbításáról már évtizedek óta szó van, így azután a város buszforduló kialakítását is elvárta a beruházóktól.

Mi mennyi? Információink szerint minden teleknek volt, illetve van már gazdája, 30-40-nél időközben tulajdonosváltás is történt, ami az ügy elhúzódást ismerve nem csoda. A válság is közrejátszott abban, hogy a „zöld mezőként" 7-8 millió forintért megvásárolt, ezer négyzetméter körüli telkekből ma már 6 millió alatt is kínálnak eladót, pedig azóta jó néhány milliót ráköltöttek a közművesítésre.

 

A második fecske. Fotó: Kovács András (képgaléria)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában