Helyi gazdaság

2015.04.01. 15:02

Nem akar kibújni az elszámolás alól a Lombard

Nem tehet egyoldalú megállapításokat a Lombard, a soktonnás Mercedes Sprinter vagy Fiat Ducato hiába látszik devizahiteles elszámolási körön kívüli haszonjárműnek, ezt még le kell "meccselnie" az ügyféllel – szigorú MNB kontroll mellett.

K. A.

Teljes körű vizsgálat megindítására kérte a Magyar Nemzeti Bankot (MNB) a Lombard Lízing Zrt. ügyében a Fidesz frakcióvezetője. [namelink name="Rogán Antal"] ezt azzal indokolta, hogy szerinte a társaság nem tartja be a bankok elszámoltatásával kapcsolatos törvényt. Az előzmény, hogy Magyar Nemzet arról írt, csaknem egy tucat adós kereste meg a lapot azzal, hogy autóhitelük után nem akarnak elszámolni velük a Lombard.

A pénzintézet szerint az adósok haszongépjárművet vásárló csoportja nem tartozik az elszámolási törvény hatálya alá, ők nem minősülnek fogyasztónak. Tény, hogy a szerződéskötések idején nem vették nyilvántartásba, hogy az ügyfelek fogyasztói vagy nem fogyasztói hitelt vettek fel- és a fogyasztó definiálása sem volt olyan világos, mint ma.

Iveco Daily - nem a méret a lényeg!

Iveco Daily - nem a méret a lényeg!

Nem az, aminek látszik - Értesítést azoknak küldtünk, akik kisteher- vagy kishaszon-gépjárműre szerződtek, például: Mercedes Sprinter, Peugeot Expert, Fiat Ducato, Ford Transporter, Iveco Daily, Citroen Berlingo, stb. Az MNB elvárásának megfelelően az előzetes tájékoztatás célja az volt, hogy ügyfeleink a jogszabályban előírt határidőnél korábban értesüljenek arról, hogy nekik nem fogunk automatikusan törvényi elszámolást küldeni – hangsúlyozta Papp Zoltán.
A Lombardnak a törvény szerint is csak azokkal kell elszámolnia, akik járművüket „gazdálkodási körön kívül" használják. És persze veszteséget is minimalizálnak azzal, ha feltételezik, egy több tonna teherbírású Iveco Turbo Daily-vel nem a fodrászhoz járnak az ügyfelek. Könnyebb lenne a dolguk, ha tudnák, az autó után visszaigényelték-e az áfát, bevonták-e azt a költségelszámolásba, de egyikről sincs – nem is lehet – információjuk.
Így azután kérdőívet küldenek az ügyfeleknek, és azok kitöltése után lesznek okosabbak. Honlapjukról is kiderül, hogy egyeztettek az MNB-vel és egy felugró ablakban jelzik, hogy az elszámolást április végéig postázzák.

– Az elmúlt hetekben levélben tájékoztattuk ügyfeleink meghatározott körét arról, hogy a szerződésüket nem tekintjük fogyasztói szerződésnek, ezért az nem tartoznak az elszámolási törvény hatálya alá. Az MNB megállapította, hogy a levél nem tartalmazott jogorvoslatra vonatkozó információt, így az e-mail címmel rendelkező ügyfeleknek elektronikusan, egyéb esetben postán hamarosan kiegészítő tájékoztatást küldünk – mondta Papp Zoltán. A Lombard HR-igazgatója hozzátette, a törvény betűjének és az MNB iránymutatásának maradéktalanul szeretnének megfelelni, ezért is van szükség a kérdőívre.

A társaság tehát nem tehet egyoldalú megállapításokat, ugyanakkor az is látszik, hogy a Lombard érintett ügyfeleinél nem lesz automatikus az elszámolás – de mindez már a jegybank tudtával történik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában