Helyi gazdaság

2015.08.03. 21:25

Minimum 93 forintot nyerhetünk

Csongrád megye - Csak a hitelesek örülhetnek az MNB kamatcsökkentési folyamatának, a kockázatot kerülő betétesek ma már nem tudják, hová rakják be a pénzüket. Öröm az ürömben, hogy tovább már nem csökken a jegybanki alapkamat.

Fekete Klára

 A nők óvatosak

A K&H 1000 nőt kérdezett meg arról, hogyan döntenek a megtakarításaikról. Kiderült: az „általános tartalék" után a nyugdíj szerepel a második helyen, míg a gyermekek jövőjének támogatása csak harmadik a listájukon. Ezzel szemben a férfiaknál a gyermekek útnak indítása a második legfontosabb megtakarítási cél, és csak ezt követően gondolnak a nyugdíjra. A megtakarításoknál is óvatosabbak a hölgyek: míg az erősebbik nem képviselői közül minden 10., addig a nőknél minden 5. utasítja el, hogy a betéteknél kockázatosabb megtakarítást válasszon.A nők többsége kizárólag forintmegtakarítással rendelkezik, ha azonban devizáról van szó, egyértelműen euróban gondolkodnak.

A Magyar Nemzeti Bank július 21-én 1,35 százalékra csökkentette az alapkamatot, [namelink name="Matolcsy György"] jegybankelnök azt ígérte, utoljára. Ezután a bankok is még lejjebb viszik az amúgy is alacsony kamatlábakat. Megnéztük, mekkora kamatot lehet ma elérni egy sima, egy évre lekötött betéten. Nem számítva az akciós kamatokat – amelyeket „friss" pénzekre adnak a bankok –, átlagosan mindössze 0,4–0,7 százalékos profitot lehet elérni 12 hónap alatt.

Összehasonlításképpen: aki mondjuk még májusban rakta be a megtakarítását egy pénzintézethez 12 hónapra, az 1,15 százalékos kamatot is kaphatott. Ez azt jelenti, hogy bruttó kamatként 11 ezer 500 forint lesz a hozadéka jövőre. Ebből azonban lejön a 16 százalékos kamatadó, valamint a 6 százalékos eho: összesen 2472 forint 50 fillér. És ha ezt az összeget még át is utalja, vagy kiveszi, akkor 3 ezrelékes, 3027 forintos tranzakciós illetéket hárít rá a bank. Így végül a betétes csak 6000 forintot nyer egy év alatt 1 millió forinton.

Ha most tesszük be ugyanezt az 1 millió forintot 0,4–0,7 százalékos kamatra egy évre, akkor a kamatadó levonása után 3120–5460 forint a hozadék. De: a tranzakciós illetéket is levéve mindössze 93 és 2433 forint közötti összeg jöhet ki hozadékként. Ez jövő augusztusban akár 100 forinttal is több lehet, mivel a személyi jövedelemadó kulcsa – így a kamatra kivetett szja is – 2016. január 1-jétől 16-ról 15 százalékra csökken.

Érdemes nézegetni a bankok honlapjait, olykor azzal is lehet nyerni, ha a forintjainkat nem visszük át más pénzintézethez. Elegendő azt bevállalni, hogy megfelelő számú csoportos beszedési megbízást adunk, vagy bankkártyával vásárolunk. Az egyik nagy pénzintézet például kamatprémiummal együtt 3–6 hónapra 1,22 százalékos éves kamatot is ajánl. Igaz, minimum nettó 150 ezer forintnak kell érkeznie a folyószámlára, valamint 42-szer kell plasztiklappal fizetni, illetve számlákat kiegyenlíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában