Helyi gazdaság

2015.09.09. 17:04

Magyar Pénztárgép Szövetség: ki kell szűrni a kontárokat a piacról

A Magyar Pénztárgép Szövetség szerint az online pénztárgépek műszaki előírásait össze kell hangolni a piaci folyamatokkal, valamint megoldani a szervizelést.

Munkatársunktól

Novák Zoltán, a Magyar Pénztárgép Szövetség elnöke elmondta: a szakma azért kért több könnyítést a Nemzetgazdasági Minisztériumtól, hogy egyszerű és ügyfélbarát legyen az online pénztárgépek használata.  Ilyen enyhítés lenne például az, hogy más nevére is átírhatók, így akár eladhatók legyenek az online kasszák.  

– Az online pénztárgépekben az AEE a legdrágább alkatrész.  Ha valaki például bezárta az üzletét, ki kellett dobnia az amúgy hibátlan pénztárgépét.  Így viszont eladhatná a készüléket, és ez akár százezres veszteségtől is megkímélhetné az ügyfeleket – jelentette ki az elnök.


A szövetség szerint lényeges lenne az is, hogy javítani is lehessen az adóellenőrző egységet, de ezt csak a szervizelés feltételeinek szigorításával tartják elképzelhetőnek. Mivel eddig bárki megkaphatta az engedélyt, és semmilyen szakértelmet nem kellett igazolnia, sok a kontár a piacon, akik nem a NAV előírásai szerint nyúlnak a gépekhez, aztán eltűnnek, és soha többé nem lehet őket megtalálni.  Ezért azt javasolják, hogy legyen benne minden műszerész igazolványában, milyen pénztárgépek javításához ért.  Mindenki érdeke, hogy valóban csak megbízható és hozzáértő szakemberek férhessenek hozzá az egyik legnagyobb magyarországi IT-rendszerhez, az online pénztárgép-rendszerhez – mondta Novák Zoltán.


A Magyar Pénztárgép Szövetség fontosnak tartja, hogy a szerviznek legyen valódi üzlethelyisége a megyeszékhelyeken és a városokban.  Az elnök szerint az egyes fejletlenebb régiókban enyhébb szabályokat érdemes alkalmazni, és támogatni kell az egyszemélyes, üzlethelyiség nélküli vállalkozásokat is.


A szövetség ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a szervizeknek és forgalmazóknak is be kell tartaniuk a cseregépre vonatkozó szabályokat.  Tehát ha csak 14 napon túl javítható egy kassza, akkor az ügyfélnek joga van kérni egy cserepénztárgépet a javítás idejére.  Az online kasszák tesztelésére az első időszakban valóban kevés idő jutott, de mára a forgalmazók döntő többsége már kijavította a kezdeti hibákat.  Így ezeknél a gépeknél elképzelhetetlen, hogy hónapokig tartson a javítás, és az is, hogy a kereskedőknek hónapokig kelljen kézzel nyugtát írniuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában