2015.12.07. 20:24
Kisebb áfa, olcsóbb hús
Csongrád megye - Januártól a tőkehúsok 27 százalékos áfája 5 százalékra mérséklődik. Ez már olyan mértékű változás, hogy nem tűnhet el menet közben, biztosan észreveszik az emberek a pénztárcájukon.
A Bonafarm csoporthoz tartozó Pick Szeged Zrt.-nek tegnap délelőtt a Bács-Kiskun megyei Fülöpjakabon átadták a Kiváló minőségű sertéshús védjegyet. Ez garantálja, hogy a vágóállatok Magyarországon születtek, kiemelkedő állatjóléti körülmények között, 95 százalékban gabonaalapú, génmódosítástól mentes takarmányon nevelkedtek. [namelink name="Horváth István"], a Földművelésügyi Minisztérium kormánybiztosa elmondta: 2016-ban bevezetik az egyedi nyilvántartást a tenyészkocáknál, így csökken a feketegazdaság aránya, ami 2013-ban 40 százalék körül volt. Ha 2016. január 1-jével a tőkehúsok áfája is csökken, tovább fehéredik az ágazat, és több pénz marad az emberek zsebében.
– Annak csak örülni tudnánk, ha olcsóbb lenne a hús, rengeteget spórolhatnánk – mondta [namelink name="Bársony István"], aki az egyik üzlet húspultjánál válogatott tegnap. – Még nem hallottuk a hírt, hogy csökkentik az áfát, meglepett vele.
– Félsertéseket hozatunk, amiket itt helyben, a húsüzemünkben bontunk alkatrészekre: ha január 1-jétől a tőkehúsok áfája csökken, természetesen a mi fogyasztói áraink is mérséklődnek – magyarázta [namelink name="Török Gábor"], a Príma Nova igazgatója.
– Az áfa 27 százalék helyett 5 lesz: ez olyan mértékű árcsökkenés, amit a vevők észre fognak venni. De hogy a sertéshúsokat pontosan mennyivel adjuk majd olcsóbban, a jövőben is attól függ, mennyiért kapjuk az alapárut. Magyarországról, helyi termelőktől vásárolunk, az a tapasztalatunk, hogy az árak akár hetente is változhatnak – mondta Török Gábor.
Noha 22 százalékpont a különbség a régi és az új áfa között, negyedével azért nem esnek majd az árak, a kedvezőbb kulcs mintegy 17-18 százalékos különbséget jelenthet a végösszegből. Jelenleg a CBA Novában 949 forint a sertésoldalas kilója, 1050 a sertéscomb, akcióban. Látszik, hogy akciók nélkül is 1000 forint alatti húsárakra számíthatunk a jövőben. Az áresés azonban csak a tőkehúsokra vonatkozik, a feldolgozott termékekre, a felvágottakra, a füstölt és sózott árura, a zsírszalonnára és a májra nem.
Bársony István tőlünk tudta meg, hogy olcsóbb lesz a sertéshús. Fotók: Karnok Csaba
– Szerintem 20 százalékkal lesz olcsóbb a hús januártól – mondta [namelink name="Novoth Kornél"], a Novoth-Hús Kft. ügyvezetője. A cégnek öt húsboltja van Szegeden. – Nem igaz, hogy a haszon a kereskedőknél maradna, ezt már a multik miatt se lehet megtenni: a hús vevőcsalogató áru. Ha kisebb az áfa, olcsóbban adjuk tovább az embereknek.
Kisebb áfacsökkentések korábban is voltak, de nem mozdultak lefelé az árak. Például 2006-ban 5 százalékkal, az akkor plafonnak számító 25-ről 20-ra csökkent a sertéshús áfája, mégis maradt minden a régiben. 2014 januárjától a félsertés áfája ment le 5 százalékra. Ebből azért nem vett észre semmit a piac, mivel az áruházakban, boltokban „le kellett bontani", ami egyrészt a munkaerő és a hűtés árába került, másrészt ezeken az alkatrészeken maradt 27 százalék az adó.
Mi az áfacsökkentés célja? Úgy tudjuk, csak részben az, hogy nagyobb legyen a forgalom, és jót tegyenek a hazai sertéspiaccal. Ennél fontosabb lehet a húspiac kifehérítése: így sokkal kevésbé éri majd meg a csalóknak, hogy trükközzenek a húsárukkal.