A részes kertészek kiharcolták, hogy a „saját képükre” formálhassák az alapszabályt

2020.01.27. 16:42

60 éve alapították a szentesi Árpád Szövetkezetet

Hatvan évvel ezelőtt, 1960. január 27-én alakult meg a szentesi Árpád-Agrár Zrt. elődje, az Árpád Zöldségtermelő Szövetkezet. A cég egyben maradt a rendszerváltozás utáni átalakításkor is. Jelenleg a térség egyik legjelentősebb mezőgazdasági vállalkozása. Munkájukat számos szakmai elismerés övezi.

Kovács Erika

- A cég története igazából kicsit korábbra nyúlik, mint 1960. Közismert, hogy Magyarországon az '50-es évek elején kezdődött a szövetkezetesítés. A szentesiek, különösen a kertészek, amíg lehetett, távol tartották magukat ettől. Végül a részes kertészek, akik a 100 évvel korábban érkezett bolgárkertészek hagyományaira alapozva gazdálkodtak, 1957-ben szakcsoportot alapítottak – említette meg Csikai Miklós, a szentesi Árpád-Agrár Zrt. elnök-vezérigazgatója.

- Hogy hogyan is történt a szövetkezet alakítása, illetve tulajdonképpen a szakcsoport átalakítása szövetkezetté, erről első kézből, a szövetkezet első elnökétől, Szabó Lászlótól hallottam. Úgy mesélte, „Tudja mi, kertészek megszólítottuk egymást. Ha már muszáj új ruhát venni, mert ez a parancs, akkor jobb, ha elmegyünk a szabóhoz és varratunk magunknak egy olyat, ami jó. Amit utánunk dobnak, az vagy lötyögni fog rajtunk, vagy olyan szoros lesz, hogy nem bírunk benne mozdulni.” – mondta Laci bácsi. Ebből a meggondolásból alakultak át szövetkezetté, a városban talán hatodikként, vagy hetedikként. Alakuláskor 237 tagjuk volt.

Csikai Miklós, a szentesi Árpád-Agrár Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, számos szempont miatt is büszke az alapítókra.

Az alapításról és egyéb érdekességekről keddi cikkünkben olvashat. Keresse a Délmagyarországban!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában