Helyi gazdaság

2020.01.06. 13:01

Súlyos probléma az élelmiszer-pazarlás

Minden rászoruló jóllakhatna Magyarországon, ha az élelmiszer-felesleg nagy része nem a kukában végezné. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület tavaly több mint 11 ezer tonna élelmiszert gyűjtött össze.

J. Z.

Novemberben önkéntesek várták az élelmiszer-adományokat a nagyobb áruházakban. FOTÓ: KUKLIS ISTVÁN

– Pékárut, zöldséget-gyümölcsöt, tejet, tejterméket, húskészítményeket, tartós élelmiszereket, konzerveket gyűjtöttünk. Ezek túlnyomó részét a kereskedelmi üzletláncoktól kaptuk, az élelmiszergyártóktól pedig több mint ezertonnányi adomány érkezett – mondta lapunknak Sczigel Andrea, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület külső kapcsolatokért felelős igazgatója. A jótékonysági szervezet országszerte 400 karitatív egyesülettel áll kapcsolatban. Az élelmiszer-felesleget rajtuk keresztül juttatják el a rászorulókhoz. Tavaly csaknem 300 ezer ember jutott hetente, havonta, negyedévente rendszeres ellátáshoz. Kétharmaduk, mintegy kétszázezer ember, folyamatosan, akár naponta kap az áruházi feleslegből élelmiszert. Sczigel Andrea szerint a Magyarországon keletkező, nagyjából kétmillió tonnányi élelmiszer-feleslegből százezer tonnát lehetne megmenteni, ennek 11 százalékát gyűjtötte össze az Élelmiszerbank Egyesület, ami már környezetvédelmi szempontból is látható eredményeket hozott.

Novemberben önkéntesek várták az élelmiszer-adományokat a nagyobb áruházakban. FOTÓ: KUKLIS ISTVÁN

Nemcsak a gyártóknál vagy a kereskedelemben keletkezik felesleg, a családok is gyakran pazarolnak. A Sansin karácsonyi online felméréséből kiderült, hogy az ünnepek alatt minden ötödik magyar dobott ki olyan élelmiszert vagy ételmaradékot, aminek lejárt a szavatossága, vagy csak nem ízlett a családtagoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában