„Rápirít” a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítókra a magyar nemzeti bank

2020.09.16. 08:21

Magasnak tartják a tarifákat

Az MNB a lekérdezhető központi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási adatbázis alapján megalapozottabb díjkalkulációt vár el minden társaságtól. A kisebbektől is, akik saját kárstatisztikával még nem rendelkeznek.

K. A.

20200912 Nyíregyháza fotó: Pusztai Sándor PS Kelet-Magyarország Összeütközött két gépkocsi Nyíregyházán, a Belső körút és a László utca kereszteződésében.

Fotó: Pusztai Sándor (illusztráció)

– Az Magyar Nemzeti Bank által működtetett központi tételes adatbázisba 2011-ig visszamenőleg szolgáltatnak szerződés- és káradatokat a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási üzletágat művelő társaságok. Ez kellő statisztikai hátteret ad valamennyi piaci szereplőnek a megalapozott tarifák kialakításához, akár a díjszámításban kevés tapasztalattal rendelkezőknek is – hangsúlyozta közleményében a jegybank. Az érintettek az adatszolgáltatással együtt széleskörű, számos összesített adatra vonatkozó lekérdezési lehetőséget is kaptak az adatbázishoz a tavaly decemberi jegybanki rendelet alapján.

Az MNB ezért a kgfb-t kínáló itthoni biztosítóknak küldött vezetői körlevelében nyomatékosan jelezte: a továbbiakban a piaci szereplők nem magyarázhatják a statisztikai adatok hiányával, ha biztosításmatematikai szempontból megalapozatlan, sőt, szélsőséges esetben valamelyik díjosztályból „kiárazó” tarifákat hirdetnek meg. A jegybank szerint ilyen jellegű döntések korábban tipikusan üzletpolitikai okokból születhettek.

Szintén a kárstatisztikától elszakadó, nem jó gyakorlatnak minősíti az MNB a túlzott – akár a kgfb-alapdíj két-háromszorosát is kitevő – károkozói pótdíjakat. Ezek ugyanis felülírhatják a teljes kockázatalapú kalkulációt, és végső soron kiüresíthetik a régóta működő bonus-malus rendszert. Ugyanilyen problémák merülhetnek fel az egyéb, például a taxis pótdíjak esetében is.

Az MNB felszólította a kgfb-biztosítókat, hogy tekintsék át díjhirdetésüket, szükség esetén pedig módosítsák is azt úgy, hogy ezeknek elveknek lehetőség szerint már január 1-jétől megfeleljenek. A jegybank féléves türelmi időszak után, 2021. július 1-jétől fokozottan ellenőrzi majd a kgfb-díjak biztosításmatematikai megalapozottságát. Kiemelten azt, hogy a megfelelő saját kárstatisztikával nem rendelkező biztosítók kgfb-díjaik kialakításakor mennyire vették figyelembe az erre vonatkozó adatbázist.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában