Szeged

2020.11.16. 14:48

A megye gazdasági igényeivel hoznák összhangba a helyi felnőttképzést

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közleménye.

delmagyar.hu

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (CSMKIK) 2020. november 10-én kedden – a járványügyi szigorítások előtti napon – 20 szakértő részvételével alapította meg a Megyei Munkaerőpiaci Egyeztető Kerekasztalt (MMK). A szervezet munkájában a megyei gazdasági önkormányzat felkérésére a Szegedi Tudományegyetem, a megyei és megyei jogú városok önkormányzatainak képviselői, a közigazgatás megyei foglalkoztatásért felelős vezetője, az agrárkamara megyei igazgatóságának képviselője, az intézményfenntartók képviseletében a szakképzési centrumok vezetői, és a munkacsoportok képviselői vesznek majd részt. – írja a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közleményében

A Megyei Munkaerőpiaci Egyeztető Kerekasztal célja, hogy a munkaerőpiac igényeire épülő szakképzés területén olyan felsőoktatási-, szak- és felnőttképzési szakmai párbeszéd alakuljon ki, amely a megye gazdaság irányaival is összhangban, van. A kamara számára kiemelten fontos egy-egy gazdasági húzóágazat helyzetének ismerete, következtetések, vélemények, javaslatok megfogalmazása, amelyek üzenet értékűek lehetnek a felsőoktatás, a szakképzés és a felnőttképzés számára.

Az együttműködésnek van egy másik motivációja is: a kamara jogszabályban meghatározott feladata, hogy a középfokú szakképző intézmények fenntartói a valós gazdasági igények alapján szervezett oktatással, képzéssel jussanak állami finanszírozáshoz. A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ezért kiemelten számít a Kerekasztal résztvevőinek véleményére a Csongrád-Csanád megye középtávú képzési szerkezetére vonatkozó kamarai javaslat megfogalmazásakor.

Az eseményt megnyitó dr. Kőkuti Attila, a kamara elnöke hangsúlyozta, hogy valamennyi képviselt szervezet, és a gazdaság minden szereplője számára is meghatározó kérdés, hogy van-e elegendő, jól képzett munkaerő a térségben. Kiemelte a technikus végzettség hiánypótló hatását a vállalati szervezetben, valamint a duális képzőhelyek szerepét a gyakorlati szakképzésben. Emellett beszélt a résztvevő szervezetek kooperációjának fontosságáról, továbbá támogatásáról biztosította a szakképzés megújítását célzó erőfeszítéseiket.

A megyei vállalkozások – kamarai koordinációval – 5 munkacsoportot alakítottak ki a nyár végén a gépészet, élelmiszeripar, elektronika, informatika és turizmus-vendéglátás ágazatok helyzetének bemutatására, valamint a szakképzés felé irányuló igényeik megfogalmazására. A munkacsoportok emellett kialakították munkaprogramjaikat, felméréseket és tanulmányokat készítenek, melyeket a későbbiekben megosztanak az ágazati szereplőkkel. Az alakuló ülésen az 5 munkacsoport 5 képviselője bemutatta terveit, eddigi tevékenységét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában