Kilónként 800–1200 forint az egészséges gyümölcs

2020.11.21. 12:03

Egyre kevesebb a finom naspolya

– Annak ellenére, hogy már az első, Bodor Pál 1812-ben, Kolozsvárott megjelent magyar gyümölcsfaiskolai árjegyzéke a naspolyát is felsorolja, indokolatlanul mellőzött – mondta Megyeri Szabolcs kertészmérnök.

Kovács András

Szeged Mars tér piac Képen: naspolya fotó: Török János

Fotó: Torok Janos

Ha az időjárás kedvező, akár még decemberben is a fáról szüretelhetjük, ám a szakember szerint jobb, ha időben leszedik, akkor nem károsítja a fagyosabb idő.

Szeged Mars tér piac
Képen: naspolya
fotó: Török János

A csütörtöki, Mars téri piacon mindössze két helyen láttunk naspolyát, az egyik már fogyasztható állagú volt, a deszki gyümölcs kilóját 800 forintért kínálta termelője. Másfélszer ennyit kért az egyik árus a zákányszéki naspolyáért, pedig az apróbb is volt, és még „előtte volt az utóérésnek”. Volt, aki azt mondta, korán keressük még a naspolyát, mi­közben a legkorábbi, hazai már október végére beérett.

Szegeden a zöldség-gyümölcs boltokban kevés helyen kapni naspolyát, egy, a nagykörúton belül három üzletet is működtető kereskedő például nem árulta.

A lakótelepi üzlet fiatal eladója pedig visszakérdezett, hogy az milyen gyümölcs, de néhány szó után azért beugrott neki.

– Jöhet holnap a lap fotósa, csak nem biztos, hogy marad belőle – mondta a Makkoserdő sori zöldséges tulajdonosa, Bárkányi Jenő, amikor a naspolyáról kérdeztük. Kilóját Mars téri középáron, azaz 999 forintért kínálta, és volt esély rá, hogy hamar elfogy a kétládás készlet.

– A nagybani piacon vesszük, ott is kevés van belőle, ha nincsenek a régi kapcsolataim, könnyen hoppon maradnék – mondta. Megtudtuk, tőlük is jobbára az idősek veszik, szerintük a fiatalok nem is nagyon ismerik ezt a gyümölcsöt. Pedig nemcsak egészséges, szép is.

A 3–8 méter magas kis fa vagy cserje élénkzöld, hosszú, bőrszerű leveleivel igazi dísze a kertnek.

Az idősebb növények szürkésbarna kérge is mutatós, mert mélyen berepedezik, és szögletes lapok válnak le róla, ahol kivillan a vörös vagy sárga fiatal kéreg. Májusban hozza 5-6 cm átmérőjű, magányos fehér virágait – öntermékenyülő, így egyetlen bokor is termést hoz a kertben.

Ázsia délnyugati vidékeiről származik, több fajtája kapható a faiskolákban, amelyeket általában alma, körte vagy birs alanyra oltanak. A Hollandi óriás ugyan nagy gyümölcsöt nevel, de elég keveset, november közepén, vé­­gén szedhető, az 50 grammos gyümölcs erősen lapított, világosbarna.

Legkorábban, már október végén a Szentesi rózsa érik, rendszeresen és bőven hozza szabályos körte alakú, 20-30 grammos terméseit, akár félárnyékos helyen is – plusz nagyon impozáns a virágzata. Ismert faja a Nottingham is, ami szintén bőtermő naspolya, gyümölcse szinte szabályos gömb alakú, 20-30 grammos. Egy kifejlett, egészséges naspolyabokor 40-50 kiló gyümölcsöt is képes teremni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában