Június végéig moratórium

2020.12.06. 08:02

Minden harmadik diákhiteles élt a moratórium lehetőségével

A március 19-én bevezetett moratórium lehetőségével a törlesztési szakban lévő diákhitel-tartozással rendelkezők 35 százaléka élt – a járvány második hulláma miatt a moratórium a jövő év első felére is érvényes.

K. A.

Minden harmadik diákhiteles élt a moratórium lehetőségével (illusztráció).

Fotó: Török János

A Diákhitel Központ június 30-ig meghosszabbította a márciusban bevezetett általános hiteltörlesztési moratóriumot, ez a lehetőség mind a 114 ezer visszafizetési szakban lévő ügyfelükre kiterjed.

A halasztás érvényes azokra is, akiknek csak a jövő év első félében került törlesztési szakba a diákhitelük.

Fontos, hogy a hitelek törlesztési kötelezettségének felfüggesztése január 1-jén automatikusan meghosszabbodik, ahhoz külön nyilatkozatot az ügyfeleknek nem kell tenniük. A moratórium kitolt lejártáig a Diákhitel Központ a fennálló tartozásokra nem számol fel késedelmi kamatot, illetve nem mond fel nem teljesítő hi­telszerződéseket sem.

Természetesen a fennálló tőke- és kamattartozások – az eddigi szabályoknak megfelelően – önkéntesen a moratórium ideje alatt is tovább törleszthetők.

A beérkező összegeket erre vonatkozó kü­­lön kérelem nélkül ingyenes előtörlesztésként elszámolják. Az önkéntes törlesztések a mo­­ratórium ideje alatt – 2021. június 30-ig – bármikor egyoldalúan felfüggeszthetők.

Minden harmadik diákhiteles élt a moratórium lehetőségével (illusztráció).
Fotó: Török János

A hiteltörlesztési moratórium kapcsán felmerülő kérdésekkel kapcsolatban a Diákhitel Központ telefonos és online ügyfélszolgálata nyújt felvilágosítást, valamint minden fontos információ megtalálható a diakhitel.hu honlapon és a társaság Facebook-oldalán is.

A november eleji adatok szerint a március 19-én bevezetett moratórium lehetőségével a törlesztési szakban lévő diákhitel tartozással rendelkező ügyfelek 35 százaléka élt

– szám szerint ez mintegy 40 szerződést jelent. Magyar Péter, a Diákhitel Központ vezérigazgatója szerint a többiek a moratórium alatt is törlesztették diákhitelüket.

A moratórium általános meghosszabbítása mellett olyan lépésekkel is igyekeznek támogatni a felsőoktatási hallgatókat, mint a teljesen kamatmentes, szabad felhasználású, maximum félmillió forintig igényelhető Diákhitel Plusz bevezetése, valamint a szabad felhasználású Diákhitel1 havi maximális keretének 70-ről ezer forintra emelése.

A Diákhitel Plusz lehetőségével néhány hónap alatt 30 ezer hallgató élt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában