Büntetés helyett ösztönzés a cél

2020.12.14. 17:44

Megúszhatja a pótdíjat, ha utólag éves autópálya-matricát vesz

Ügyfélbarát egyszerűsítésekkel csökkennek a magánszemélyek és vállalkozások adminisztrációs terhei az e-matrica-rendszerben. A jogosulatlan használat miatt kiszabott pótdíjak a fizetési felszólítást követően kiválthatóak lesznek az éves országos matrica megvásárlásával. A pótdíj-maximalizálás az eddigi háromhoz képest pedig már kettő eset után lehetséges.

K. A.

20201204 Székesfehérvár - M7 autópálya Illusztráció Gépjármű forgalom az M7 autópálya székesfehérvári szakaszán Fotó: Nagy Norbert NN Fejér Megyei Hírlap

Forrás: Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Nagy Norbert

– A módosítások észszerűsítik az útdíjfizetési szolgáltatásokat és olcsóbbá teszik az ügyintézést – mondta Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára. Évente több mint 10 ezer úthasználó kénytelen pótdíjat fizetni, amiért késve vásárol éves matricát – csaknem 15 ezren élnek a pótdíj-maximalizálás lehetőségével. Számukra is könnyebbséget jelenhet, hogy a jogosulatlan úthasználat mi­­atti felszólítás kézhezvétele után az éves matrica utólagos megváltásával kerülhetik el a pót­díjfizetést.

– Az új lehetőség egyértelmű­síti azt a szándékot, hogy az állam ne büntetéssel, hanem más módon ösztönözzön jogkövető magatartásra. Az éves matrica visszamenőleges megvásárlásának lehetősége egyre több autóst bátoríthat arra, hogy a biz­­tonságosabb és kényelmesebb gyorsforgalmi hálózatot válassza – hangsúlyozta az államtitkár.

Felhajtás után egy órán belül büntetlenül vehetünk matricát (illusztráció).
Fotó: Nagy Róbert / Fejér Megyei Hírlap

Drága mulatság

A pótdíj-maximalizálás a több­­ször hibázó, de önkéntes tel­­jesítésre hajlandók számára biz­­tosít olcsóbb alternatívát.

Eddig 75 napon belül lehetett azt kezdeményezni, hogy a leg­­alább háromszor mulasztó autós két pótdíjnak megfelelő – 29 ezer 750 forintos – összeg fejében mentesüljön fizetési kötelezettsége alól.

Ha valaki csak kétszer hibázott, és 60 napon túl fizetett, annak ezt két emelt pótdíjnyi pénze – 119 ezer forintja – bánta, mivel a negyedannyiba kerülő maximalizálásra eddig csak három esettől volt mód.

Az új szabályozás már két jogosulatlan használat után megengedi ezt.

Határidők

A 75 napos határidőt elmulasztók esetében az előírás eddig semmilyen érdemi kedvezmény alkalmazását nem engedte meg. Mivel a pótdíj 60 napon túli fizetése esetén a követelés összege eddig 59 ezer 500 forint volt, már négy jogosulatlan úthasználat díja is több százezer forintra növekedhetett.

A jogszabály-módosítás a pótdíj-maximalizálás mellett egy második lépcsőt vezet be: a pótdíjamnesztia 180 napot biztosít az ügyintézésre, hat pótdíjnak megfelelő – 89 ezer 250 forintos – összeg ellenében.

Ügyintézési díj

Az új előírások a korábban ki­­zárólag magánszemélyek számára elérhető részletfizetési lehetőséget kiterjesztik a gazdasági társaságokra is. Az úthasználóknak kedvez az is, hogy a rendelet szerinti szolgáltatásokért egy alkalommal kérhető csak ügyintézési díj. Korábban ugyanazért többszörösen fizethetett ilyet például az a rendszámot eltévesztő ügy­­fél, aki különböző időpontokban vásárolt több jogosultságot rossz rendszámra.

A szaktárca tájékoztatása szerint a rendeletmódosítások döntő része december 1-jén már hatályba is lépett.

A szomszéd matricája

December 11-én pénteken forgalomba helyezték az M44-es autóút Békés­csaba és Kondoros közötti szakaszát. Ám mivel ez a Tiszakürtig már megépült folytatással együtt sem kapcsolódik közvetlenül a meglévő sztrádahálózathoz, használata egyelőre díjmentes lesz. Így egy ideig nem lesz Békés megyei autópálya-matrica sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában