Fontos a digitális átállás

2021.01.12. 10:39

Véget érhet hazánkban a papírszámlák kora

Mérföldkő az adózásban, hogy a NAV 2021-től már minden számlát lát, ugyanakkor az adózókat a koronavírus-járványra tekintettel szankciómentes időszak is segíti a zökkenőmentes átállásra március 31-ig.

K. A.

Jelenleg hétköznaponként átlagosan egymillió számla érkezik az adóhivatalhoz, és ez a szám hamarosan akár napi másfél millióra is nőhet

– mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium államtitkára. Jogszabályi szinten január 4-től vált teljessé az online számla rendszer, amelynek segítségével már minden számlát, még a magánszemélyek részére kiállítottakat is látja az adóhivatal. Az adatszolgáltatási kötelezettség az Európai Unió más tagállamába történő termékértékesítésre és az exportra is kiterjed, így a gazdasági élet teljes számlaforgalmára rálát a NAV.

Minden számlakiállítónak regisztrálnia kell a NAV online rendszerében.

Az átállásra történő felkészülést nehezítette a koronavírus-járvány, ezért az első negyedévben az adóhivatal nem szab ki mulasztási bírságot, ha a vállalkozó nem vagy nem megfelelően szolgáltat adatot azokról a számláiról, amelyek újonnan kerültek be a kötelező körbe. Akik még nem regisztráltak az online számla rendszerében, mert például csak a magánszemélyek részére állítottak ki számlát, azoknak legkésőbb az első kiállításának a napjáig kell ezt megtenniük, hiszen ez is feltétele a szankciómentességnek.

A gazdaságfehérítés mellett a digitális átállásban is fontos mérföldkő az online számlázás, a vállalkozás az adatszolgáltatásnak eleget tehet úgy is, hogy az elektronikus számlát az erre irányuló jelzés esetén a NAV-on keresztül bocsátja a vevő rendelkezésére. A papírszámlákról így különösen megéri átállni az e-számlakibocsátásra. A nyomtatási, postázási és adatrögzítési költségének megspórolása mellett a koronavírus-járvány terjedése elleni küzdelemben is sokat segíthet a papírszámlák korának véget vető, új adóügyi fejlesztés.

Március végéig, a szankciómentes időszak lejártáig ugyan még van idő, de a felkészülés hónapjaiban komoly feladat vár a könyvelőkre és az adótanácsadókra is, hiszen a digitális átalakulásban leginkább az adózási szakemberek tudják segíteni közreműködésükkel a vállalkozásokat

– hangsúlyozta az államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában