Világszínvonalú fejlesztés

2021.02.24. 19:15

A jövő szuperélelmiszerét tenyésztik Tiszaszigeten

A spirulina algát komplexitása miatt a Föld legegészségesebb táplálékai közé sorolják a kutatók. Öt év alatt két szegedi cég az egyetem szakembereinek segítségével egy saját tervezésű fotobioreaktor-rendszert fejlesztett. Nagyra törő terveik vannak a Tiszaszigeten előállított értékes biomasszával.

Tóth A. Péter

Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

– 2016-ban sikeresen pályáztunk egy projektre, amelyet 2020-ig valósítottunk meg, együttműködve a Molekula-Szeged Kft.-vel és a Szegedi Tudományegyetemmel. Nemcsók János, az egyetem Biokémiai Tanszékének nyugdíjas professzora a jelenlegi tanszékvezetővel, Fehér Attilával együttműködve dolgozott az újszegedi növénytani intézet laborjában.

A kísérleti eredményeket ültettük át a lombikból nagyüzemi méretre – mondta lapunknak Papos László, a Globál 21. Kft. igazgatója.

Egyedülálló technológia

– Egyedi tervezésű és fejlesztésű reaktorainkban ellenőrzött körülmények között tudjuk az algákat tenyészteni. A célnak megfelelően változtatjuk a tápanyagok összetételét, beállíthatjuk, hogy több aminosavat, fikocianint, vagy több fehérjét termeljenek. Hoffmann Anna gyárvezető és munkatársai állítják be a paramétereket, és így minden szinten más típusú algát is elő tudunk állítani szennyeződéstől mentes, steril körülmények között – magyarázta Lele Lajos, a Molekula-Szeged Kft. ügyvezetője.

Tiszaszigeten a Globál 21. Kft. üzemében megtermelt algatömeget vákuumozzák, lefagyasztják, vagy fagyasztva szárítják.

A liofilizált biomasszát összetörik, így hozzák létre a púdernél finomabb, porszerű állagú végterméket. A spirulina alga legfontosabb eleme a fikocianin, ez az összetevő kiválik, amikor feltárják a sejteket. Ennek a kivonásával kísérleteznek jelenleg az üzemben.

Európában egyedülálló módon, steril körülmények között képesek előállítani az értékes algát.
Fotó: Frank Yvette

Keresett termék

A spirulina alga pozitívan befolyásolja a szénhidrát- és lipid­anyagcserét, segíti az immunrendszer megfelelő működését, valamint gyulladáscsökkentő hatást fejt ki. Gátolja az egyes vírusok szaporodását és probiotikus hatással is rendelkezik, segíti a természetes bélflóra visszaállítását, proteinből négyszer annyi van benne, mint a húsokban, így a vegetáriánusok is előszeretettel fogyasztják.

Gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban, vasat, káliumot, magnéziumot, nátriumot, foszfort és kalciumot is tartalmaz.

A WHO adatai szerint az alga tápértéke nagyobb minden élelmiszernél és orvosi készítménynél.

Fotó: Frank Yvette

Újabb üzemek épülhetnek

A steril körülmények között tenyésztett mikroalgának többféle felhasználási lehetősége van, a növénytermesztés és az állati takarmányozás mellett emberi fogyasztásra is alkalmas. Tiszaszigeten pályázati forrásból szeretnék a jelenlegi, havi 100 kilogrammnyi mennyiséget első lépésben egy tonnára növelni, de Tiszasziget mellett más településeken is tervezik újabb egységek építését.

– Amennyiben sikerülne településünkön egy nagyobb üzemet létrehozni, az a munkahelyek miatt óriási jelentőségű lenne – hangsúlyozta Ferenczi Ferenc polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában