Eddig szépen zöldellt a vetés

2021.02.08. 18:30

Eperjesen hattyú úszkál a belvízen, több helyen áll a víz a szántókon

Tavaly ilyenkor még azzal küzdöttek a gazdák, hogy nem kapott esőt az őszi vetés. Most viszont a belvíz okoz egyre többfelé problémát. Eddig szépen zöldellt a vetés, most viszont sárgul a víz miatt, már ahol egyáltalán kilátszik a vízből.

Kovács Erika

Pánczél Zoltán földjein van, ahol 20-25 centis víz áll. Fotó: Kovács Erika

Kakaszéken van olyan terület, ahol a belvíz miatt a kukorica és a napraforgó egy részét nem lehetett learatni. Eperjesen az Agro-Gárda Zrt. újabb árkokat ás, hogy levezessék a vizet a területükről. A helyzet ott ismét katasztrofális.

– Újabbnál újabb árkokat ásunk a területünkön, hogy levezessük a belvizet. Legutóbb is egy nagyjából 300 méteres árkot készítettünk, amit a K-29-es csatornába vezettünk. Szerencsére a csatorna még bírja

– vázolta a helyzetet Ribárszki István, az eperjesi Agro-Gárda Zrt. elnöke.

Megkeresésünkkor éppen a csizmáját húzta, és terepszemlére indult traktorral, mert terepjáróval már megközelíthetetlenek a cég földjei.

– Katasztrofális hely­­zetben vagyunk. Néhány napja drónos felvételeket készítettünk. Ha valaki jól ismeri a területünket, az én vagyok, de nem ismertem rá. Mintha az ezer tó vidéke lennénk. Nagyon sok helyen van elöntve a területünk, de ahol nincs, ott is lát­­szik, hogy már 99 százalékban telített a föld. Tegnap még a szántóföldünkön kialakult tóban úszkáló hattyút is láttam

– említette.

Mint a nyáron megírtuk, a Medárd-nap utáni esőzéskor rövid időn belül 400 milliméter csapadékot kaptak a részvénytársaság földjei. Ez taccsra vágta a 2020-as évüket. Mintegy 350 milliós kárt szenvedett a 40 dolgozót foglalkoztató cég. Ez az esztendő sem indult túl jól. Jelenleg a területük mintegy 40-50 százaléka áll víz alatt. Nem biztos, hogy ezt az őszi vetés kibírja.

A Székkutas-Kakasszéken élő Pánczél Zoltán tanyáját is körbevette a víz. A férfi 70 hektár területen gazdálkodik, ebből 21 Kakasszéken található, körülbelül 7 hektár áll víz alatt.

Pánczél Zoltán földjein van, ahol 20-25 centis víz áll.
Fotó: Kovács Erika

– A napraforgó és a kukori­­ca egy része még lábon áll. A Medárd-napi esők után ősszel sem lehetett rámenni a kombájn­nal a földre. Az azóta lehullott esők és a hó tovább rontották a helyzetet

– mutatta a 20-25 centis vízben álló területét a gazda.

A meteorológusok a hétre 20 milliméternél is több csapadékot jósolnak, a hétvégére pedig 1-2 centis havazást, ami tovább ronthat a belvíz helyzeten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában