Fotó: KOVÁCS ERIKA

350 millió forint biztosan elúszott Eperjesen

Medárd-nap óta egyévnyi csapadék hullott az eperjesi, 40 embernek munkát adó Agro-Gárda Zrt. területein. Legutóbb július 2-án másfél óra alatt 130 milliméter esőt kaptak a földek. Minden víz alatt áll. A mélyebb, lankás területeken volt, ahol nem látszott ki a búza kalásza sem. A részvénytársaság kára minimum 350 millió forint.

Ribárszki István elnök végigvitt bennünket a területeiken. A földes utak szinte járhatatlanok, összevágták, amikor az árokásó gépekkel megpróbálták megközelíteni a táblákat, hogy valahogy levezessék a vizet. Sokszor elakadtak, az öreg Rábával nem győzték kihúzni a sárba ragadt gépeket.

Másfél óra alatt 130 milliméter eső

– 2014-ben is meggyűlt a bajunk a vízzel, de a mostani helyzethez hasonlót még soha nem élt meg a cég, az idősek sem emlékeznek hasonló csapásra – mondta Ribárszki István.

Még 10 nappal az özönvíz után sem szikkadtak ki a vészhelyzetben készült árkok.
Fotó: KOVÁCS ERIKA

– Május 20-ig összesen 20 mil­liméter eső hullott. Akkor aszálykárt kellett jelentenünk, mert például a napraforgó ki sem kelt bizonyos területein­ken. Aztán eljött Medárd napja, amikor 30-40 perc alatt 80 milliméter csapadékot kaptunk. Onnantól szinte minden másnap esett 40-80 milliméter eső. Nem mindig ugyanazok a területek kapták az özönvizet, de a talaj már szinte mindenhol elérte a 70 százalékos telítettséget. Július 2-án 19 és 20.30 óra között, vagyis csupán másfél óra alatt, összességében 120-130 milliméter csapadékot kaptunk, viharos erejű széllel és elszórtan cseresznye nagyságú jéggel. Ez volt a kegyelemdöfés… Van olyan te­rületünk, amire június 8. óta 400 milliméter eső zúdult, ez egyéves csapadékmennyiségnek felel meg – magyarázta.

Öt kilométernyi árkot ástak ki

Ribárszki István elmondta, még július 2-án este beszélt a Szentesi Vízgazdálkodási Társulás vezetőivel, akik másnap már kora reggel a helyszínen voltak, segítették az árokásást. A bejáráskor derült ki, még annál is nagyobb a baj, mint amit gondoltak.

– Víz, víz és víz volt mindenhol. A kukoricában a térdig érő csizmámba is befolyt, vagyis ott például 60-70 centiméter magasan állt. Legalább 5 kilométernyi árkot ástunk, hogy levezessük a vizet a táblákról a gyűjtőcsatornákba, onnan pedig a K-29-es csatornába. Összesen 1100 hektáron gazdálkodunk. Július 2. előtt 30-40 hektáron vágtuk le a repcét. A vetőmag borsó kipergett. A búzát is aratni kellene, de nem lehet rámenni a talajra – mondta az elnök.

350 millió úszott el

– Még megjósolhatatlan, hogy a napraforgót és a kukoricát mekkora területen viszi ki a víz. Az előzetes számításaink szerint minimum 300-350 millió forint a kárunk. Ez az éves árbevételünk nagyjából fele. Az is kérdés, hogy a talaj hány év alatt heveri ki ezt a sokkot.

A cég elbocsátást nem tervez. A vetőmagterületekre van biztosításuk. A tartalékaik augusztus végéig tartanak ki. Kormányzati segítségben is reménykednek a túléléshez.

Hozzászólások

Negyeddöntős a Manchester City és az Olympique Lyon
A nyolcaddöntő hátralévő két találkozójára szombaton kerül sor.
Franciaországban a karantén utáni rekordmagasságban az új fertőzöttek száma
Az elmúlt 24 órában a halálesetek száma 12-vel nőtt, és így elérte a 30 ezer 324-et.
Kilenc embert állítottak elő egy fővárosi verekedés után
A verekedésben két ember könnyebben megsérült.
Írdalá.hu: híres labdarúgók állhatnak a székelyek ügye mögé
Az elismert sportolók a nemzetközi kampányban hírét vihetik a petíciós kampánynak Európában.
Hétfőtől pályázhatnak a borászok a kárenyhítő támogatásra
Augusztus 10-től 1,8 milliárd forintra pályázhatnak a borászok, a minőségi borok marketingjére 4,8 milliárd forint jut.
Mesébe illő: látta már a kiszombori bagolyvár-tornyot.? – Fotó
Százötven éve dacol az idővel a bástyaszerű bagolyvár-torony.