Újra adómentes a pálinkafőzés

2021.02.12. 10:33

Idén eddig kilencen jelentettek be otthoni lepárlást Csongrád-Csanád Megyében

Idén több szempontból is változtak a pálinkafőzés szabályai.

Kovács András

A mórahalmi szeszfőzdében erős volt az évkezdet az áthúzódó, immár adómentes tételek miatt. Fotó: Török János

Fotó: Török János

Az idei változások nem befolyásolják a párlatkészítés két eddig is megszokott módját, tehát pálinkát továbbra is magán- vagy bérfőzetéssel lehet előállítani. Az előbbinél a gazda személyes fogyasztásra maga állítja elő a párlatot saját gyümölcsből, és legfeljebb 100 literes, saját pálinkafőzőt használhat. Újdonság idén, hogy a magánfőzés adómentessé vált, de a maximális mennyiség maradt 86 liter. Ez, ahogyan korábban is, csak a magánfőző, családtagjai vagy vendégei által fogyasztható el, vagy kizárólag adóraktár részére értékesíthető.


A mórahalmi szeszfőzdében erős volt az évkezdet az áthúzódó, immár adómentes tételek miatt.
Fotó: Török János

Az adómentességgel megszűnt a párlatadójegy is. Idén magánszemélynek a pálinkafőzés előtt a NAV J49-es nyomtatványt kell elküldeni az adóhivatalhoz, akár elektronikusan, akár papíron. Meg kell adnia a nevét, a lakcímét, az adóazonosító jelét, a főzni tervezett pálinka mennyiségét literben és nyilatkoznia kell arról is, hogy a magánfőzés feltételeinek megfelel. A bejelentés alapján a NAV származási igazolást készít, amit elküld a gazdának.

– Csongrád-Csanád megyében januárban 6 esetben érkezett magánfőzött párlatszármazási igazolás iránti kérelem, amely 393 liter pálinkára vonatkozott. Február 11-éig további 3 ilyet kapott a hivatal, ezekben 212 liter párlatra igényeltek származási igazolást

– írta kérdésünkre válaszolva a NAV.

Ha valaki most kezdene otthoni lepárlásba, vagy adatai megváltoztak, a magánfőzésre szolgáló desztillálóberendezés megszerzését, valamint az egyéb változásokat 15 napon belül kell bejelenteni az önkormányzati adóhatósághoz. Valótlan adatok közlése, vagy a főzés bejelentésének elmulasztása miatt a desztillálóberendezést és az elkészült párlatot le is lefoglalhatják.

A vállalkozásként üzemelő szeszfőzdében előállított pálinka után a bérfőzetőnek 2021-től évente 50 liter mennyiségig nem kell adót fizetnie, az ezt meghaladó mennyiségre az adó hektoliterenként 333 ezer forint. Az 50 liter alatt 43 hektoliterfok alkoholterméket kell érteni, ami 86 liter 50 térfogatszázalék alkoholtartalmú párlatnak felel meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában