Szegedi hírek

2024.06.03. 14:00

Janza Kata alig várja a „Szegedezést”

Két homlokegyenest ellentétes szerepet játszik a Rebecca musicalben Janza Kata. A kíméletlen, vaskalapos házvezetőnő, Mrs. Danvers karaktere régóta nagy kedvence, a jóságos és szeretetteli Beatrice bőrébe azonban a Szegedi Szabadtéri Játékokon bújik majd először. A Jászai-díjas színésznő lapunknak elmondta, alig várja az idei nyári „Szegedezést” is.

Koós Kata

Janza Kata és Gallusz Nikolett váltott szereposztásban kelti majd életre Mrs. Danverst, valamint a ház urának testvérét, Beatrice karakterét. Fotó: Zsiros Aliz

Madarat lehetne velem fogatni!

 – foglalta össze Janza Kata, hogy milyen kedvvel készül az idei Szegedi Szabadtéri Játékokra. A Jászai Mari-díjas színésznő életében az elmúlt húsz évben nem telt el nyár anélkül, hogy ne varázsolta volna el a Dóm tér közönségét. Elmondta, hogy kollégái és családja körében már fogalom „a Szegedezés”.

– Minden évben úgy várom, mint a gyerekek az ünnepeket – közölte, majd kitért arra is, hogy idén is biztosan a Nagyáruházban fog ebédelni, ellátogat a Sárgára, sétálgat a Ligetben, sokat ücsörög majd a Sisi-szobornál, amelynek avatásán részt vett, és az is biztos, hogy megnézi majd gyermekeivel a Móra Ferenc Múzeum időszaki kiállítását.

A Dóm téri nagyszínpadon ezúttal a titokzatos Mrs. Danvers bőrébe bújik Sylvester Lévay és Michael Kunze világhírű musicaljében, a Rebeccában. Az elhunyt úrnője emlékéhez a végletekig ragaszkodó, szigorú házvezetőnő szerepe korántsem ismeretlen számára, hiszen a musical 2010-es hazai bemutatója óta számos alkalommal keltette már életre a színpadon óriási sikerrel. Lapunknak elmondta, hogy noha Mrs. Danvers alapvetően negatív figura a romantikus krimitörténetben, az első felvonásban mégsem gonoszsága, hanem fájdalmas ragaszkodása kapja a legnagyobb hangsúlyt, ami Rebeccához fűzi.

Mrs. Danvers misztikus figura, csodálatos belebújni a bőrébe, abba a hollófekete aurába. Alapjáraton már tudom, hogy ki ő, hogy miért gonosz, hiszen neki is megvan a saját igazsága. Béres Attila rendezővel megkerestük az indítékát. Mivel lányaként szerette Rebeccát, ő nevelte fel, onnan fogalmaztam a szerepformálást, hogy nem feltétlenül az új Mrs. De Wintert gyűlöli ő, hanem a régit siratja. Ráadásul Mrs. Danvers élete egyetlen szabadnapját akkor vette ki, amikor rajongva szeretett úrnője rejtélyes körülmények között meghalt, és sosem tudta megbocsátani magának, hogy nem volt otthon

 – mondta el szerepe kapcsán, majd hozzátette, hogy a történet, a nyomozás előrehaladtával minden rosszindulata ellenére a közönség akár Mrs. Danversnek is szurkolhatna, hiszen az igazság mellette áll.

Janza Kata és Gallusz Nikolett váltott szereposztásban kelti majd életre Mrs. Danverst, valamint a ház urának testvérét, Beatrice karakterét.

– Még nem tudom, hogy lelkileg hogy fogom feldolgozni ezt a két teljesen különböző karaktert egyik estéről a másikra. Beatrice szerepét ismerem, de még nem játszottam, óriási kihívás lesz. Nagyon érdekes szerep, bár nincs sok dolga a darabban, mégis úgy kell oda, mint egy falat kenyér. A szívjóságot, a család összetartását, a nyomasztó falak között bolyongó lelkek megnyugvását jelenti ő. A barátsága az új feleséggel nagyon fontos szál – fejtette ki.

Ahogy fogalmazott, a zseniális zenéhez és a nagy hatású csattanóhoz illő, kimondottan a Dóm téri gigantikus színpadra tervezett látványvilág várja majd a közönséget.

Az Operettszínházban is grandiózus díszlete volt ennek a musicalnek, de a Szabadtéri Játékokon még nagyobb és káprázatosabb lesz. A szereposztás végtelenül izgalmas, Béres Attila kiválóan válogatta össze a csapatot, különböző világokat fog összetalálkoztatni. Ott lesz mások mellett Gubik Petra, Dolhai Attila, Bálint Ádám. Tihanyi Ákos koreográfus pedig nagyon komoly castingot tartott, a táncosok is világszínvonalúak lesznek. Sokszor volt már úgy életemben, hogy olyan jó volt a tánckar, hogy szólistaként azt éreztük, nagyon fel kell kötni a nadrágot. Szerintem most is ez lesz a helyzet a szoknyával 

– zárta a beszélgetést Janza Kata. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában