követhetetlenné váltak a régi jelölések

2021.02.23. 16:58

Márciustól kötelező lesz az új energiacímke

Március elsejétől új energiahatékonysági címkék is megkönnyítik a legkelendőbb háztartási nagygépek, fényforrások és elektronikus kijelzők összehasonlítását. A fogyasztóvédelmi hatóság már tavasszal ellenőrzi ezek meglétét a hagyományos és az online kereskedelemben is.

K. A.

20201221 Szeged Kötelezően megújulnak a háztartási gépek energiafogyasztási címkéi. Képen: Illusztráció Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország DM

Fotó: Archív fotó / Karnok Csaba

Az energiacímkézés az elmúlt 25 évben a fogyasztók tájékoztatásának egyik legfontosabb eszközévé vált, miközben ösztönözte a gyártói innovációt és az energiatakarékosságot. A készülékek egyre hatékonyabbak lettek, idővel már szinte egy sem tartozott az alsóbb osztályokba.

A vásárlók számára követhetetlenné váltak az A+, A++, A+++ jelölések, egyre nehezebben tudtak különbséget tenni a készülékek között.

Az átláthatóság érdekében az egységes uniós szabályozás március 1-jével visszatér az A-tól G-ig terjedő energiaosztályokhoz, a változás oka a jelölési rendszer egyszerűbbé tétele.

– Ha egy korábban A+++ besorolású termék az új jelölés alapján C vagy D osztályba kerül, attól még nem lesz „rosszabb” – hangsúlyozta az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Az új energiahatékonysági címkéket a háztartási mosogató-, mosó- és szárítógépeknél, hűtőknél, fényforrásoknál és elektronikus kijelzőknél, köztük a televízióknál és monitoroknál kell használni.

Ezeken a fogyasztáson túl további információkat is fel kell tüntetni, ilyen például a mosógépeknél a vízfogyasztás, a ruhatöltet mennyisége, a zajkibocsátás, vagy a hűtők űrtartalma, egészen a kijelzők képernyőjének átmérőjéig.

Márciustól az egyszerűbb, új címke kötelező.
Archív Fotó: Karnok Csaba

A beszállítók már november óta „gyártják” az új címkéket, azokkal a termékek csomagolásában már találkozhattak a vevők, márciustól azonban az új energiahatékonysági tájékoztatás az üzletekben és a webshopokban is kötelező.

– A hatóság 2017-től összesen 840 boltban és internetes áruházban, több mint háromezer terméktípusnál vizsgálta az energiacímkék meglétét és megfelelőségét. Átlagosan minden harmadik hagyományos üzletben, a tavaly ellenőrzött webáruházak mindegyikénél talált mulasztást a hatóság – mondta Keszthelyi Nikolett, a tárca fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára.

Tavasszal ismét országos ellenőrzés indul a vásárlói döntést segítő új energiacímkék megfelelőségével kapcsolatban, fokozott figyelemmel az online üzletekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában