A Több mint 84 milliárdos büdzsé 46 százaléka megy működtetésre

2021.02.11. 17:30

Megnyirbálták a városi társaságok támogatását

Van olyan városi tulajdonú cég Szegeden, amelyik egy fillér támogatást sem kap idén, legalábbis ez derül ki a már elfogadott és hatályos költségvetésből. Pedig sok mindenre jut pénz idén is, például pályázatok előkészítésére majdnem 184 millió forint.

Suki Zoltán

A közlekedési cég kapja a legtöbb támogatást. Illusztráció: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

„Az már most egyértelműen látható, hogy amennyiben az önkormányzat saját forrásból további beruházásokat tervez megvalósítani, akkor a működési költségek további csökkentésére lesz szükség, vagy végső esetben a felújítások el­­halasztására. Több bizonyta­lanságot jelentő intézkedés ha­­tása továbbra sem ismert” – ezt írta az elfogadott és hatályos szegedi költségvetésben a gazdasági alpolgármester. Már ebből a két mondatból is látszik, hogy nem sok jót ígért idénre a szegedieknek Szécsényi Rózsa.

Kiderült például az, hogy hoppon marad 2021-ben a va­­daspark, és az IKV Zrt. is.

Ez a két cég egy fillér támogatást sem kap, pedig a vadasparkot tavaly sem tömték tele pénzzel. Akkor 85 millió forinttal segítette a város őket, az IKV-t pedig 238 millióval.

A városi cégekre összességében egyébként 5 milliárd 279 millió forint jut idén, ami több mint másfél milliárddal kevesebb a tavalyinál, de majdnem ugyanannyi, mint 2018-ban volt.

Azt persze a költségvetés készítői is tudják, hogy nem mindenki nézeget hétvégente zsiráfokat, viszont az emberek jelentős része azért naponta utazik, és használja a tömegközlekedést. Ezért a Szegedi Közlekedési Kft. kap több mint 2 milliárd forintot a működéshez. A már szinte mindennel foglalkozó környezetgazdálkodási cég másfél milliárd, a Sport és Fürdők Kft. pedig 937 millió forintot kap.

A közlekedési cég kapja a legtöbb támogatást.
Illusztráció: Karnok Csaba

Annak ellenére, hogy a költségvetés szinte egy panaszáradat, nagy gond nem lehet, mert az alpolgármester maga írja le, hogy egyensúlyban van, világjárvány ide, világjárvány oda. Sőt, még jut pénz a beruházások és pályázatok előkészítésére is, majdnem 184 millió fo­­rint. De még az autómentes napra is sikerült elkülöníteni másfél milliót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában